Fejműves blog

12 dokumentumfilm, amit Legjobb filmre is jelölhettek volna az Oscaron

2016. január 14. - AdamTaylor

Az A.V. Club egy remek cikkben teszi fel a kérdést, miért nem lehet egy dokumentumfilm soha Legjobb film-jelölt. A szerző (A. A. Dowd) az idei Legjobb dokumentumfilm kategória egyik fő esélyesének, a The Look of Silence-nek az esetén merengett el, miért van az, hogy bár a szabályok nem tiltják, még sincs esélye Joshua Oppenheimer dokujának bejutni a királykategóriába – annak ellenére, hogy az év legjobb filmjei közé tartozik.

A cikkben megemlékeznek az utóbbi tizenpár év legnagyobb közönség, kritikai, esetleg mindkettőben sikert aratott dokumentumfilmjeiről – ezeket szépen bele is szőttem a lentebbi listába, és sok egyéb mást is. A Legjobb film-kategória ugye az utóbbi években több szabályváltoztatáson ment keresztül, 5-ről először 10-re emelték a jelölteket, majd áttértek a mostani, minimum 5, maximum 10 jelöltre. A kategóriaszélesítéssel tudtak élni olyan, Oscar-szempontból gyakran mostohán kezelt műfajok mint az idegennyelvű filmek (Haneke Szerelmét jelölték, de korábban az 5 jelölt közé is befurakodtak idegen nyelvű filmek, mint például a Neruda postása, Az élet szép vagy a Tigris és sárkány), vagy az animációs filmek (a Fel és a Toy Story 3 élt a lehetőséggel, de a jeget még 1992-ben A szépség és a szörnyeteg törte meg), a dokumentumfilmek azonban nem. Ezt a műfajt mindig az összes többitől külön kezelik, teljesen külön kategóriában; nemcsak az Oscaron, de szinte mindenhol. Nagyon ritkán azért összejön egy-egy dokumentumfilmnek egy másik kategóriában való nomináció (a Kosaras álmokat 1995-ben a Legjobb vágás kategóriában jelölték), még ritkábban díj (a Kellemetlen igazság a Legjobb dokumentumfilm mellett a Legjobb betétdalért is díjat kapott 2007-ben), de nem ez a jellemző. Most mégis összeszedtem egy csokor dokumentumfilmet, amelyeket kritikai vagy közönségsikerük, játékfilmhez hasonló dramaturgiájuk vagy épp zsenialitásuk miatt akár be is válogattak volna a Legjobb filmek közé – már ha a fent példázott módon nem lennének teljesen elutasítóak velük a főbb kategóriákban az Akadémia tagjai.

hoopdreams_arthuragee1.jpg

  1. Kosaras álmok

A monstre, majdnem 3 órás dokumentumfilm minden tekintetben óriási siker volt 1994-ben, ma is minden idők egyik legjobb dokumentumfilmjeként tartják számon, olyan listákon is ott van, mint az 1001 film, amit látnod kell mielőtt meghalsz, vagy épp a National Film Preservation Board megőrzésre és megóvásra kiválasztott filmjei. A film központjában a kerekesszékes kosarasok állnak – Fókusz-riportba illő zongoraszós zokogás helyett viszont a kőkemény ütközéseké a szerep, és ha akadnak is könnyek, azok a vérrel és a verítékkel együtt érkeznek. Mint fent már említettem, azon kevés filmek közé tartozik, ami dokuként más kategóriában tudott jelölést szerezni – ez főleg azért volt meglepő, mert a Legjobb dokumentumfilmek közé egyáltalán nem jelölték. Az A.V. Club cikkjében is az egyik fő példaként szerepel, mint amit érdemes lett volna megfontolni Legjobb film-jelöltnek.

  1. A grizzlyember/ Medvebarát

Herzog az utóbbi időben egyre inkább dokumentumfilmjeivel kelt feltűnést (de így tesz mondjuk Wim Wenders is) – ebben a műfajban is úgy alkot viszont, hogy kezdeti művészi inspirációit, melyekkel még a német újfilm idején alkotott, nem felejti el. Ennek egyik legjobb példája a Medvebarát – hőse még Herzog-mércéhez képest is extrém outsider, aki a világ és az emberek elől a medvékhez menekül. A film klasszikus dokumentumos eszközökkel él, de olyan érzelmi hullámvasút, amibe kevés játékfilm ülteti a nézőt. A vége pedig amennyire várható, olyannyira sokkoló. Nem csoda ha nagy kritikai sikert aratott, és egy igazságosabb világban az sem lenne csoda, ha a főkategóriáig is eljutott volna. Nem jutott, ahogy a Legjobb dokumentumfilm díjára sem jelölték – ellentétben mondjuk Herzog egyik későbbi dokujával, a Találkozások a világ végén-nel.

grizzly-man_610.jpg

  1. Pingvinek vándorlása

Egész kis kulturális őrület alakult ki annak idején a pingvines doku körül, ami műfajához képest elképesztően nagy bevételt, világszinten több mint 127 millió dollárt hozott – ezzel minden idők 2. legnagyobb bevételt hozó dokuja, az első mindjárt következik a listán. Oscar-díja – mert hogy nyert – is minden bizonnyal anyagi sikerének köszönhető; kevés film tett annyit a dokuk népszerűsítéséért mint a Pingvinek vándorlása diadalmenete és díjazása 2005-ben. A film egyébként egy teljesen korrekt természetfilm, nem sokban különbözik azoktól, amiket 0-24-ben elcsíphetünk egy erre szakosodott adón. De a pingvinek közvélekedés szerint iszonyú cukik, így rohant mindenki a moziba megnézni őket.

  1. Fahrenheit 9/11

Az objektív dokumentarizmustól a lehető legmesszebb álló Michael Moore-t többször jelölték Oscarra, és nyert is már – na nem ezzel a filmmel, hanem a Kóla, puska, sültkrumplival. A Fahrenheit 9/11 idején már a legismertebb dokumentumfilmesnek számított, aki bár inkább szórakoztató propagandát csinál, mint dokumentumfilmet, remek érzékkel tenyerel bele témákban, és épp jó időben. 3 évvel 9/11 után az események hátterét megvilágítani igyekvő doku világszinten 200 milliónál is több dollárt termelt, megnyerte az Aranypálmát Cannes-ban (dokumentumfilmként!!!), és mindenki erről a filmről beszélt. Ha valamikor volt esélye dokunak a tűz közelébe kerülni, hát ez lett volna – Moore populizmusa viszont valószínűleg megfeküdte az Akadémia tagjainak gyomrát, mert még jelölést sem kapott. A dokuk között sem.

  1. Az ölés aktusa

A sokat idézett A.V. Club cikke Joshua Oppenheimer The Look of Silence című filmje nyomán született – mely Az ölés aktusa folytatása. Minden tekintetben egyedülálló film, ami elmossa a határokat a doku- és játékfilmek, képzelet és valóság, lét-nemlét között. A filmben a rendező indonéz tömeggyilkosokkal beszélget és megkéri őket, játsszák el és rendezzék meg a tömeggyilkosságokat. Hihetetlenül megterhelő dráma, amelyet nemcsak kategorizálni nehéz, de beszélni is róla – az Akadémiának mégis sikerült, mármint a kategorizáció, hiszen a Legjobb dokumentumfilmnek jelölték. Nyerni sajnos nem nyert, a 20 feet from stardom nevű, háttérénekesekről és vokalistákról szóló zenés doku elvitte a díjat – példaként szolgálva, hogy a kategória egyre inkább a könnyedebb filmek felé mozdul el az igazi, drámai témájú és letaglózó dokuk helyett. Ha minden igaz, Oppenheimert idén kárpótolhatják – hacsak be nem előz egy újabb zenés dokumentumfilm, az Amy, aminek talán még több esélye van. Igaz, ez legalább nem egy habkönnyű filmecske zenei aláfestéssel.

  1. Kijárat az ajándékbolton át

Banksy zseniális filmje maga a művészet és popkultúra példázata, parafrázisa és kritikája – na meg egy hihetetlenül szórakoztató és vicces komédia is. A Kijárat az ajándékbolton át-ról ugyanis nem lehet eldönteni hogy documentary vagy mockumentary, azaz doku, vagy ál-doku. A filmben egy Thierry Guetta nevű fazon Banksy nyomába ered és megszólaltat egy csomó street art-os figurát – hogy aztán rájöjjön, hogy ez neki is megy, és elkezd ő maga is alkotni. Művei zajos sikert aratnak, pedig nem mások, mint Banksy, meg egy csomó más művész jobban-rosszabbul sikerült koppintásai. Mr Brainwash néven egészen kiállításokig és dollárezrekért gazdára talált képekig is eljut – és ezzel Banksy, a film rendezője megteremt egy figurát, egy heccet, egy ötlet és zsenialitás nélküli epigont, akit nagy kanállal megetet minden műgyűjtővel és műkritikussal, fityiszt mutatva az egész iparágnak. Persze ez már mind a film utáni okoskodás – maga a doku-áldoku egy végig érdekfeszítő, interjúkkal, kézikamerás jelenetekkel szabdalt, sodró lendületű másfél óra. Nagy esélye volt az Oscarra is, de még ennél is nagyobb beszédtémát szolgáltatott 2011-ben, hogy ha nyer, vajon Banksy felfedi-e magát és átveszi-e a díjat. Valószínűleg valami ennél ravaszabb dolog történt volna, de soha nem tudjuk meg – a filmműfaj határait elmosó film helyett egy igazi, keményvonalas és informatív doku, a Matt Damon-narrálta Inside job nyert, mely a gazdasági világválság hátterét igyekszik megvilágítani.

exitthrough.jpg

  1. Ember a magasban

Philippe Petit életét és hőstettét idén IMAX-élményben is átélhettük, a Zemeckis rendezte Kötéltánc ugyanis nagyjából a dokumentumfilm, illetve a doku alapjául szolgáló könyv megfilmesítése. Zemeckis filmjétől is Oscart vártak egyesek, de végül nem ért a díjak közelébe – míg a az eredeti, az Ember a magasban meg is nyerte a díjat Legjobb dokumentumfilmként. James Marsh filmje nem kevésbé izgalmas és letaglózó mint a Kötéltánc – interjúk mellett rekonstruált jelenetekkel mutatja be, az őrült francia hogyan feszített kötelett a WTC tornyai közé majd tett rajta egy laza sétát. Marsh filmjében Petit meg nem értett zseni, adrenalinhajhászó, egocentrikus őrült, aki előbb-utóbb mindenkit elmar maga mellől. A film 2009 egyik legnagyobb kritikai sikere volt, dokumentumfilmeket megszégyenítően akciódús és mozgalmas – de kategóriát így sem tudott ugrani.

  1. Az öböl

Louie Psihoyos filmje szintén több egyszerű dokumentumfilmnél – persze ebben a vonalban is elsőrangú, ahogy bemutatja, hogyan mészárolnak le öbölnyi delfincsapatokat a japánok. Ami mégis többé teszi, mint egy megrázó és letaglózó dokumentumfilm, az az hogy a készítők gyakran maguk felé fordítják a kamerát és megmutatják a film elkészültét, a forgatás nehézségit is. Autós üldözések, megfélemlítések, menekülés a hatóság elől – Psihoyos és csapata konkrét akciójeleneteket élt át, hogy el tudják készíteni és be tudják mutatni a filmet. Kevés izgalmasabb vagy drámaibb film került moziba 2010-ben. Legjobb dokumentumfilm-Oscart ért, mást nem.

the-cove.jpg

  1. Zuhanás a csendbe

Ha erre a filmre gondolok, az első képek vagy jelenetek, amik beugranak, a hegyen való szenvedés képei, ahogy félholtan kúszva az egyik hegymászó kénytelen métereket zuhanni, majd törött lábbal tovább küzdeni; a kitartás, az emberi tűrőképességet meghaladó küzdeni akarás. Pedig ez is „csak” egy dokumentumfilm, amiben interjúk és visszaemlékezések formájában láthatjuk két hegymászó kálváriáját a Perui Andokban. A kulcs itt is a konstruált jelenetekben van, azaz hogy az alkotók utólag eljátszott jelenetekkel mutatják be, amiről az interjúalanyok éppen beszélnek. Bár a mai napig megbecsült és emlegetett filmről van szó, díjáradatban annak idején, 2003-ban sem részesült. Egy biztos, az év legjobb filmjei között ott van Kevin Macdonald mozija.

  1. Keskeny kék vonal

A fentebb felsorolt, konstruált jeleneteket tartalmazó dokumentumfilmek előfutára, az egyik első doku, ami ilyen módszerrel élt – és amit máig az egyik legnagyobb hatású dokumentumfilmnek tartanak és tanítanak. Nemcsak filmtörténeti szempontból, hanem gyakorlatilag is: Errol Morrs filmje sikeresen ágált egy gyilkosságért ártatlanul elítélt ember mellett, az illetőt ugyanis kiengedték a börtönből. A Keskeny kék vonal az ő története, miközben bemutatja magát a bűnesetet is; meg az amerikai igazságszolgáltatást, és még egy rakás, ehhez kapcsolódó témát és ellentmondást. Nyert egy pár kritikusi díjat, szintén megóvásra és megőrzésre alkalmassá nyilvánították, ám az Oscarig nem jutott el.

  1. Shoah

A több mint 9 órás dokumentumfilm talán a legátfogóbb, legteljesebb és legmegrázóbb film a holokausztról – Nemes László, aki a Saul fiával szintén a téma egyedi megközelítéséhez ragaszkodott, szintén fontosnak tartotta, mit szól filmjéhez Claude Lanzmann. A Shoah csak és kizárólag interjúkkal beszél a holokausztról, a koncentrációs táborok nem jelennek meg a filmben, amely óriási vitákat váltott ki mindenhol, ahol bemutatták és bemutatják. Az embertpróbáló dokut ma is minden idők legjobb filmjei között emlegetik – mármint a játékfilmek között is.

  1. Woodstock

A 3 órás zenés dokumentumfilm nemcsak megnyerte saját kategóriáját 1971-ben, de a Legjobb zene és a Legjobb vágás díjára is jelölték. Óriási kulturális jelentőségű film, amely nélkül Woodstock valószínűleg nem úgy élne a kollektív emlékezetben, ahogy.

 woodstock.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fejmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr168270272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása