Fejműves blog

Trilógiák, amiket érdemes volt folytatni, és amikért kár volt

2016. március 20. - AdamTaylor

 

Bombaként robbant a hír pár napja, miszerint Spielberg és Harrison Ford is visszatér az Indiana Jones 5. részére. A Kristálykoponya királysága címet viselő negyedik epizód bevételeit tekintve sikeres volt, ám megosztotta a rajongókat  - az eredeti trilógiához persze nem ért fel, de baromságai ellenére is szórakoztató kalandfilmnek számított.

Spielbergék 2019-ben javíthatnak, és talán az ötödik filmmel arra is árnyaltabb választ kapunk, érdemes volt-e folytatni a trilógiát. Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy, a három felvonásos folytatásoknak leáldozott - korábban minden sikeresebb szériát trilógiának terveztek, aminek persze voltak hátrányai, de úgy nézett ki, működött a formula. Ez a gyakorlat véget érni látszik, lássuk tehát, melyek azok a trilógiák, amiket érdemes volt folytatni, és melyek azok a sorozatok, amiket jobb lett volna békén hagyni.

Amikért kár volt

 

Terminátor

Az első rész fojtott, gyilkos hangulatát egy adrenalinfröccsel felérő száguldás követte, ami a  legtöbb Minden idők legjobb folytatása-listán is előkelő helyen szerepel. Aztán jött a harmadik rész, aminek Kristanna Loken-től, meg néhány, Arnold-önironikus jelenettől eltekintve se színe, se bűze - a többiről pedig tényleg nem lehet pozitívat mondani. A 2009-ben érkező Megváltás egy szinte forgatókönyv nélküli, unalmas porkavalkád volt, a tavalyi Genisys pedig inkább néhány rossz színész improvizációjára alapozó paródiára hasonlított.

Die Hard

Az iskolát teremtő első részt nimbuszát a trilógiára bővítő két folytatás tovább fényesítette - az én kedvencem a harmadik rész. A renitens kívülálló koszos fehér atlétában, remek egysorosokkal, nem halhatatlanként és sebezhetetlenként viselkedve rendet tesz - na ez az, amiért a trilógia működött, és ami hiányzott a negyedik felvonásból; ami egyébként egy korrekt tucatakció, se több, se kevesebb. 2013-ban aztán érkezett az ötödik rész is, ami nem sok sót evett a kritikusoknál, és a kasszáknál is visszafogottan termelt.

A Karib-tenger kalózai

Nemcsak egy franchise-t rúgott be az első rész, de Johnny Depp-et is fellökte a csúcsra, hogy aztán azóta is onnan száguldozzon, egyre lejjebb és lejjebb. A két folytatás persze nem ért fel a zseniális Fekete gyöngy átkáig, túlzsúfolt volt, mégis elnyújtott, és jó néhány helyen zavaros is - nálam csak akkor kerültek helyükre a dolgok, mikor közvetlenül egymás után néztem meg a részeket; éves kihagyással a moziban csak pislogtam, mint Bill Nighy a digitális maszkja alatt. A három rész mégis összeállt egy saját kis mitológiával rendelkező, egyre sötétedő egésszé, egy szép kis drámával a végén, aminek oltárán még az egyik fő karaktert is feláldozták. Ez ment mind a levesbe a 2011-es Ismeretlen vizeken-nel, ami olyan, mint egy rosszul elsütött Jack Sparrow-vicc.

Transformers

A megalománia non plus ultrája a Transformers-sorozat - hol van már 2007, amikor az első, valóban zseniális filmet bemutatták! Az még vicces volt és látványos, remek karakterekkel, végig pörgő akcióval - aztán kiderült, hogy ha mindent a négyzetre emelünk, attól nem lesz a film még viccesebb, a karakterek pedig még jobbak - csak az akció növekszik, de ha a körítés ennyire gyenge, senkit sem érdekelnek a robbanások. A harmadik rész mégis tovább követte ezt az irányvonalat; ekkor már bőven elfelejthettük az első részt, és ha így tettünk, a Dark of the Moon egy viszonylag szórakoztató, minden-mindegy típusú látványorgia volt. A Transformers sorozat elvesztette szellemességét és szellemiségét, viszont még mindig sok pénzt hoz - és ameddig ez így van, jönni fognak a folytatások. A 2014-es A kihalás kora is bizonyítja, itt bizony egy reboot-ra van szükség, mert ebben a formában nincs értelme a további filmeknek.

Shrek

A trilógia alatt sikerült a sorozatnak egy remek kis mesevilágot felépíteni, ami bár, ahogy érkeztek a folytatások, egyre kevésbé volt vicces vagy eredeti, de azért működött. Minden idők egyik legnagyobb bevételű animációs szériájáról beszélünk, ezért kézenfekvő volt a folytatás - de csak ezért. Rövidfilmek után érkezett 2010-ben a Shrek a vége, fuss el véle, ami bár úgy tűnik, tényleg valamiféle lezárásként szolgált, ne vegyünk rá mérget, hogy nem találkozunk többet az ogréval és a szamárral.

 

Amiket érdemes volt folytatni

 

X-Men

Az első trilógia a Marvel-aranykorszak hajnalán érkezett a moziba - a 2000-es, első epizód előtt volt ugyan egy 98-as Penge-film, a 2003-as X2 előtt pedig megérkezett már a Pókember és a Daradevil is, de ezekben még nyoma sem volt a mai fröccsöntött, tökugyanolyan Marvel-szuperhősmozik hideg kiszámítottságának. Az X-Men trilógiában még voltak meglepetések, és igen, bukkanók is - a mai, immár szintén trilógiává bővült és crossoverekkel teli csili-vili mozikhoz képest az X-Men filmek vadhajtásoknak tűnnek a Marvel kertjében. Persze a harmadik rész már nagyjából megfelel egy mai Amerika kapitány vagy Vasember-résznek, nagy, látványos és epikus is, de az első két epizódban még nem ezek voltak a hívószavak. 2009-ben aztán jött a ma már körbekacagott X-Men kezdetek: Farkas a nevetséges Deadpool-lal, amiért ugyanolyan kár volt, mint a 2013-as Farkasért - nem is ezek miatt került az X-Men ebbe a szekcióba, tehát a folytatásra érdemes filmek közé, hanem a 2011-es First Class, és a 2014-es Az eljövendő múlt napjai miatt, melyek a remekül megágyaztak az eredeti trilógiának - és még nincs is vége a prequel-trilógiának!

Mission: Impossible

Egy feszültséggel teli akciókrimiként indult, majd szép fokozatosan ment át totális pörgős és látványos akció-thrillerbe a sorozat. A leggyengébbnek talán a második film számít, ami épp ennek az arculatváltásnak az előhírnöke volt. Ha jobban megnézzük, az M:I sorozat voltaképp leképezése a mai akcióorgiáknak - valamiféle homályos összeesküvés vagy színfalak mögötti történés, majd üldözés-menekülés és egyre nagyobb durranások és robbanások - mégis, minden epizódban van valami apróság, valami kreatív megoldás, valami remek fordulat, amivel a tucat-blocbusterek fölé tud nőni Ethan Hunt kalandja. A tavalyi Titkos nemzet például az év egyik legjobb filmje volt.

Sikoly

Wes Craven posztmodern horror-sorozata igazi vérfrissítést jelentett a műfajnak - okos volt, friss, és kicsit felkavarta a slasher filmek állóvizét. A Sikoly-filmek azok közé a filmek közé tartoztak, amik úgy mutatnak fityiszt a műfaj kliséinek, hogy maguk is kliséket használnak, csak épp egy apró csavarral, vagy kifordítással. Az egyik közkeletű bölcsesség szerint az a legnagyobb újítás bennük, hogy a szereplők úgy viselkednek és beszélnek, mint akik láttak már horrorfilmeket, és tisztában vannak azok reguláival - de az általános érvényű pszichológiai szabálynak megfelelően, az, hogy tisztában vagy valaminek a hatásával, nem jelenti azt, hogy mentesülsz alóla és immunissá válsz velük szemben. Ez az egész posztmodern vonás a harmadik epizódra már kissé megfáradt, de a formula még mindig működött. Ugyanez igaz a negyedik filmre, ami 2011-ben érkezett a moziba - nincs már benne semmi újító, de az eredeti ötlet és felfogás még mindig elviszi a hátán a filmet, ami egy remek, szórakoztató kaszabolós horrorfilm, a megfelelő csavarral a végén.

Mad Max

A tavalyi év legnagyobb meglepetése volt a Mad Max: Harag útja, és a film diadalmenetétől jobb érv nem is kellhet a stúdióknak ahhoz, hogy a trilógiákat érdemes folytatni. Az eredeti Mad Max-ek koszosak voltak és őrültek - egy benzinért és gyorsulásért folytatott apokaliptikus küzdelem képei. Az első rész - furcsa ezt mondani egy ilyen film esetén - bájos és bumfordi volt, a szokásostól némileg elütő, kanyargós dramaturgiával; a második epizód a trilógia csúcspontja, a harmadik rész pedig megint valami váratlant húzott, ami sokaknál ki is verte a biztosítékot. George Miller rendező azért (is) zseniális, mert az eredeti filmek szellemiségét tökéletesen ültette át egy, a mai nézők ingerküszöbét meghaladó, sőt, azt ki is ütő akciófilmbe.

Amerikai pite

A szüzességelvesztős tinifilmek zászlóshajója úgy tűnt, egy remek második epizód után, az esküvővel lezár egy korszakot - így is volt, viszont nem csak pénz, hanem lehetőség is akadt még a karakterekben, amit sikerült is kihasználni. Na nem az egyenesen videóra érkező American Pie Present-sorozatra gondolok - ezek közül a negyedik epizód (A zenetáborban) nem rossz, a hatodik rész (Béta-ház) pedig még fogyasztható. Viszont a 2012-ben moziba érkező Amerikai pite: A találkozó nemcsak ugyanolyan vicces és őrült, mint a trilógia, de méltó búcsú is, ami néhol egészen megható érzelmi húrokat is megpenget - főleg azoknak, akik ezekkel a figurákkal együtt nőttek fel, és tovább látnak a testnedves poénokon; igen, ez egy ilyen műfaj, a musicalekben pedig néha dalra is fakadnak.

 

 

És persze ott vannak a Rocky-filmek, a Rambo-sorozat, az Alienek, a Jurrasic Park, az ilyen témában legnagyobb aduásznak számító és ismét aktuális Star Wars - lehet folytatni a sort és vitatkozni is!

A bejegyzés trackback címe:

https://fejmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr468506358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2016.03.20. 16:36:04

Az X-Man-t érdems volt folytatni?Hááát!AZ első kettő még bejött aztán semmi új.Engem momentán a szuperhősös amerikai tucat filmek nem kötnek le.A Mission Imposible utolsó eresztése egy kicsit nekem erőltetett volt.A cikk író jó néhány filmnél a látványorgia miatt fanyalog de hisz ez csak erről szólt.Szerintem ahol jó volt a negyedik rész az RAmbó.Az utolsó rész faék egyszerűséggel velős mondatokkal ,jól eltalált háttér zenével tényleg ott van a szeren.A kritikusok is szerették és a mozikasszáknál is szépen termelt.A Sikoly meg nem az én műfajom az első részt megnéztem ,de nekem az se jött be.

aPollo 2016.03.20. 16:48:53

A 4. Karib tenger kalózai szerintem elég jól sikerült, főleg a 2. és 3. után, lehet hogy egy családi kalandfilm lett belőle, de azok közül is a jobb fajta. Mondjuk annyi kritikát írni róla,h "Jack Sparrow vicc" minősítít a szerzőt.
Mondok egy jobbat a helyére Alien 4.

nembal 2016.03.20. 17:49:15

Halálos fegyver? Ott is jó volt a negyedik rész szerintem (nekem a harmadik a kedvencem).

Borogy 2016.03.20. 18:04:48

A listabol kimaradt Star Wars VII...imadatam az eredetit de valahogy ez a 7...nagyon elnyujtott lassu vmi......ize lett....

Homo Homini Lupus 2016.03.20. 18:38:49

Nehogy már az Amerikai pite ide kerüljön! Még az első sem a legjobbnak közt van, a többi viszont minden, csak nem vicces.

Studiosus 2016.03.20. 18:41:18

na és a torrente trilógia folytatása? igencsak megérte!

Booksi 2016.03.20. 19:08:40

Bocsánat, de a Keresztapa is trilógia. De még milyen!
Én a másodikat szerettem talán a legjobban, de mindegyik nagyszerű.

Booksi 2016.03.20. 19:09:26

Mondjuk nem folytatható értelmesen... sajnos.

agarik 2016.03.20. 19:41:32

A szerző egy idióta.

A "kár volt" résszel még jórészt egyet lehet érteni, de a "jujjde jó" résszel már egyáltalán nem:

- az X-men Wolverine/Wolverine Origins filmekben már látszott hogy szériába megy át az egész, nem a blockbuster a cél hanem egy actionmovie, de semmi bajuk nem volt. Annál nagyobb fájdalom volt az Elsők, az Eljövendő Múlt... pedig hatalmas bukás lett ha meg tetszik nézni a nézők véleményét (nem a fizetett jampec kritikusokét,sem a bevételi táblákat).
- a Misőn impászibűl előző része már "nagyon lapos"-ra lett értékelve, és mostanra Tom Cruise minden maradékvarázsát is elvesztette.
- miért is nem ejtünk szót a Sikoly 5-ről, illetve a Sikoly tévésorozatról?
- az Amerikai Pite: a zenetáborban sosem volt 4. része semminek, leléphet.
- Rocky és Ramboba ne is menjünk bele (nem A-listás színvonal)
- a Jurassic World minden néző szerint aranymálna-kategória
- az Alien-franchise éppen kiszenved a Prometheus keltette vákuumban
- a Sw is kiszenved a Swii keltette felháborodás hullámai alatt.

Aknot 2016.03.20. 20:03:07

Mar elnezest, de amire azt mondod, hogy erdemes volt folytatni, abbol mar az eredeti is szar volt!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.03.20. 20:11:36

Transformers, amerikai pite, sikoly, x-men: ezekből a legelső is gagyi szar

AdamTaylor 2016.03.20. 20:14:59

@agarik: - A "nézői véleménynek" mi szerinted az univerzális mérőeszköze? Az ilyen hozzászólások? IMDB? Te?
- Sikoly 5 nincs, innentől kezdve nem is értem miért foglalkozom veled tovább. Tévésorozat más tészta, szerintem másnak feltűnt hogy a Terminator-nál sem számítottam ide
- A zenetáborban hivatalos magyar címe, figyelem: Amerikai pite 4. - A zenetáborban. Nem a "rendes" Amerikai pite, mert az az első kettő, az esküvő és a találkozó, de mivel ez volt az első videóra érkező film, simán elviseli ezt a címet - a továbbiakban pedig American Pie Present néven futott a videós széria.
- Na majd te megint megmondod mi az A-vonal meg mi a B-vonal - Oscar, kritikusok, bevétel, el veletek, megjött a megmondóember!

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.03.20. 20:31:49

Már a 3. folytatás is annyira szar rendszerint, hogy fáj, nemhogy a 4. 5. részek. A 2. rész ritkán elmegy, Keresztapa 2, Birodalom visszavág. Nekem már az Alien 2 se jött be annyira mint az 1, a Terminátor 2 pedig egyenesen béna volt. Die Hardból is az első volt a legjobb. Mad Max 2 elmegy. A Transformers mind béna, kivéve a 86-os rajzfilmet.

Willkommenskultur 2016.03.20. 20:32:40

fast and the furious- a legelsőtől kezdve egy hihetetlen fostenger

rendőrakadémia- első 3 egész jó, persze azért mert gyerekkori emlék (amúgy szar), a többi szégyentelenül rossz

Willkommenskultur 2016.03.20. 20:33:50

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: Pedig Alienből a 2. a legjobb, rendezői változatra érdemes rámenni.

cardiobascuralis 5 2016.03.20. 21:42:45

Ezt a cikket ilyen írástudással elkezdeni is kár volt, nemhogy folytatni nem érdemes.

cardiobascuralis 5 2016.03.20. 21:49:07

@Jóléti Dán Kekszesdoboz:
A Terminátor 2 szerintem kifejezetten jó volt. Az utána jövők már nem.
Persze azoknál a filmeknél, amelyeket alapból egyrészesnek szánnak, és a siker után kalapálnak össze hozzá folytatást, a folytatás már ritkán jó. Általában semennyire.
Egy filmre elegendő ötletből nem jön ki 2-3-4 film.

(A magyarokat is lehet említeni, Üvegtigris - első jó, a többi gagyi, a Valami Amerika talán kivétel, ott a második rész is elég jó lett, de inkább a zeneszerzőnek és az ő ötleteinek köszönhetően.)

Igaz ez a cikkből kimaradt Mátrixra is.

Egéridomár 2016.03.20. 22:24:40

Amerikai pite!? Nos, ha azt nézzük kiinduló alapnak, hogy minőségben hozta-e az indító rész szintjét, akkor igen. Mivel a harmadik épp olyan szánalmas, mint az első.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.20. 23:00:05

A jóknak beállított filmeknél is egy több olyan van, ahol a legelső film után egyik folytatást se érdemes megnézni...

body_andras 2016.03.21. 08:44:14

Kezdem azt érezni, ebben az országban mindenki művészfilm kedvelő, szakmabeli kritikus, a bloggereket és a kommentelőket is beleértve. Csakhogy a mozik műsora és nézettségi adatai, a kertévék esti reklámlegelői és a torrentoldalak forgalma valami egészen mást mond...
Minden ember saját ízlése szerint részrehajló, a szakmai díjak mögött pedig szinte minden esetben erős lobbi és marketing tevékenység van, ezért - szerény véleményem szerint - ideje lenne észre venni, hogy a "jó film" fogalma minden egyén számára fejben dől el, a filmek minősítése pedig a nyilvánossággal együtt önmagunk minősítése is.
Az itt felsorolt szériákról mind elmondható, hogy egyszerű szórakoztató termékek. Nem kell annál többet várni tőlük, mint amire eredetileg hivatottak: 2-3 órán keresztül nézhetjük azokat a dolgokat, melyek a bennünk levő gyereket kielégítik - legyen szó dínóról, robotról, szuperhősről, melyek kizárólag a "cool" ingert szolgálják.
Vagy akár a pöcséhez ragadt Jimről, aki valljuk be, vicces. Hazudik aki azt mondja, nem röhög egy jót ha valamelyik haverját elképzeli ilyen helyzetben.
Tehát dramaturgiát, színészlegendákhoz méltó alakítást meg minden művészi igényességet várni a blockbusterektől olyan, mintha egy tesco gazdaságos csirkefarháttól Kobe steaket várnánk...

body_andras 2016.03.21. 08:48:47

@body_andras: Elfelejtettem szólni azokhoz, akik menetrendszerűen a bloggerek írásait kritizálják. Ha nem tetszik ez a "műfaj", akkor lehet olvasgatni Adyt, Rejtőt, Karinthyt vagy Mikszáthot; remélhetőleg bennük nem találnak hibát.

eßemfaßom meg áll 2016.03.21. 08:59:44

Elfelejtettem szólni azokhoz, akik menetrendszerűen a bloggerek írásait kritizáló kommenteket kritizálják. Ha nem tetszik ez a "műfaj", akkor lehet olvasgatni a posztokat a kommentek kihagyásával.

titan 2016.04.25. 21:32:07

Izé, a Mad Max folytatásnak számít? Én inkább rebootnak érzem.

gigabursch 2017.01.13. 13:12:12

A folytatandók közül szerintem még az alapot sem szabadott volna megalkotni, nemhogy folytatni.

De hát ízlés nem vita tárgya...
süti beállítások módosítása