Fejműves blog

16 ikonikus mese a 90-es évekből

2016. április 12. - AdamTaylor

Ha 90-es évek, akkor Nickelodeon - legalábbis nálam. Mivel az évtized elején születtem, túl fiatal voltam a téka-kultúrához, moziba pedig bár gyakran eljutottam, csak az életkoromnak megfelelő filmeket nézhettem meg. Habár egyszer bekeveredtem a Csillagközi invázió feliratos változatára, amiből persze semmit nem értettem, de olyan averzióm alakult ki a filmmel szemben, hogy ma is képtelen vagyok megnézni.

Ott volt viszont a tévé - nem kellett hozzá családi engedély, zsebpénz vagy bármi más. Mikor bekötötték hozzánk a UPC-t, valami fura, futurisztikus dolgot, ami végre felváltja a színes-szagos, de német nyelvű, tehát érthetetlen RTL, vagy RTL II-es délutáni filmnézéseket, a levegőbe csaptam: soha többé nem kell azt az éneklő Werbung ende-hangot hallanom!

Eleinte két mesecsatorna harcolt kegyeinkért: a Fox Kids és a Nickelodeon. Előbbi aranyos és veszélytelen volt, két vagy három kedvenc sorozattal, azon kívül pedig sótlan és unalmas felhozatallal. A Nick-nek viszont majdnem az összes meséjéért odáig voltam - csak az olyanok ütötték ki nálam a biztosítékot, mint a Ren és Stimpy; máig emlékszem egy epizódra, amiben valamelyik szereplő az elfingott szellentését keresi egy részen át, meg egy másikra, amiben a Rapunzel-mesét imitálták, de haj helyett valami orrból kilógó, taknyos éren kellett felmászni a figurához a várba - sok volt ez egy kisgyereknek, és a Csillagközi invázióhoz hasonlóan azóta is utálom a Ren és Stimpy-t.

Van viszont egy rakás sorozat, ami óriási kedvenc maradt. A Nickelodeont néhány év után kivették a UPC-s csomagunkból, így átszoktunk a Fox Kids-re, ami Jetix lett. A legjobb sorozatokból mindig csak pár évad készült, napi 3-4 résszel ezeket néhány év alatt rongyosra játszották; az új sorozatok, amiket behoztak, kevésbé tetszettek - aztán azon kaptam magam hogy szép lassan felnövök.

Kenan és Kel

Az élőszereplős tinivígjátékokkal az elején ellentmondásos volt a viszonyom - aztán a Kenan és Kel-rajongás olyannyira meggyőzött, hogy egy ideig még az Unokatestvérem, Skeeter-re is rászoktam. A ma már a Disney-n, meg ki tudja hol burjánzó műfaj reneszánszát élte a 90-es években, és például a Nickelodeonon kábé ugyanazok az arcok tűntek fel mindegyikben. A Kenan-t alakító Kenan Thompson egyébként még mindig aktív, az SNL-ben ténykedik, Kel Mitchell pedig néha feltűnik kisebb tévés szerepekben. Együtt baromi jó párost alkottak - afféle Stan és Pant, akiknek a világon semmi nem sikerül. Pedig Kenan folyton csak egy jó csajra, Kel pedig narancsszódára vágyott.

Kölykök a 402-es tanteremből

A szkeccs-szerű, ronda rajzok fel sem tűntek, annyira lekötött a 402-es tanterem gyerekeinek ténykedése. Az állandóan középpontba vágyó, vörös hajú Nancy; Jesse, aki annyira szerencsétlen, hogy nem volt az a rossz doga vagy felelés, ami után nem nyugodtam meg látva, hogy tőlem is van rosszabb; na meg Polly Litvániából, aki a borscsot kötelező étellé tenné a menzákon. A sorozat már a Jetix-en, 1999 és 2001 között, 52 részen keresztül folyt - szerintem mindegyikét legalább 13-szor láttam. Pont abban az időpontban ment, mikor hazajöttem az iskolából, és a házik előtt egy gyors szünetet tartottam.

Hé, Arnold!

A mese, ami intézménnyé vált a korosztályomba tartozók között - nagyjából minden benne van, amit a 90-es évekről és az akkori mesékről tudni kell. Ma is kultstátusz övezi, pedig egészen 2004-ig futott. 2002-ben kapott egy egész estés animációs filmet is, ami persze a sorozathoz nem mérhető, de az ilyesfajta, sorozatból-film megoldásokhoz képest tisztességesre sikerült - nem csoda, hiszen a film nem más, mint az eredetileg záróepizódoknak szánt, három, egyenként fél órás rész összevágott verziója. Szerencsére a Nickelodeon is észlelte a show körüli hype-ot, ezért ha minden igaz, nemsokára egy új Hé, Arnold tévéfilm érkezik.

Louie élete

Vannak mesék, amiket azért nézünk mert vicces, vannak, amiket azért mert nincs más - aztán ahogy felnő az ember, elfelejti a miérteket, és egyforma nosztalgiával tekint minden gyerekkori kedvencére. Ezzel a nosztalgiával elfogadjuk, hogy a poénok nem is annyira jók, a rajzok nem is olyan szépek, és lehet, hogy csak szórakoztatni is csak azért szórakoztattak, mert gyerekek voltunk. Na, a Louie élete nem ilyen. A Louie élete minden idők egyik legjobb animációs sorozata - vicces, kedves, aranyos és szívet melengető, mindamellett pedig úgy tanulságos, hogy nem nyomja le mondandóját a torkunkon. A Louie élete akár ma is újranézhető, mert semmit nem kopott az évek alatt, sőt, vannak poénok, amiket csak felnőtt fejjel érthet meg az ember. Szóval a Louie életénél jobb dolog nem igazán ment a tévében a 90-es években, Louie apjánál pedig senkin nem röhögtem jobban gyerekként.

louie.jpg

Hódító Hódok

Norbert és Dugó nekem soha nem váltak olyan kedvenceimmé, mint a szelídebb, ezért talán ma már bárgyúbb sorozatok, de a Hódító hódok pont olyan mértékben volt szabad és elszállt, amit még az én gyermeki gyomrom is befogadott. A sorozat 1994 és 2001 között futott 64 részen keresztül - tervbe volt egy filmváltozat is, de soha nem valósult meg.

Fecsegő tipegők

A Nickelodeon igazi nehézbombázója, talán legnagyobb sztárja volt a Fecsegő tipegők - 9 évad, 351 rész, 6 Emmy-jelölés. Már gyerekfejjel éreztem az óriási hype-ot körülötte, ez volt a leginkább körülrajongott sorozat, még a hollywoodi Hírességek sétányán is kapott egy csillagot - na és ez volt az első Nick-sorozat, amiből film is készült. Persze ez engem pont nem érdekelt, egyszerűen csak baromi vicces és szórakoztató volt az egész. A magyar származású Csupó Gábor azóta csinált már egy bevándorlókról készült egész estés animációs filmet is - ez volt az Immigrants - Jóska menni Amerika!, aminek elkellett volna az a kontroll, amit a csatorna és az alkotótársak biztosítottak a Fecsegők tipegők esetében. Szintén a nevéhez köthető a Holdhercegnő, illetve a Híd Terabithia földjére című fantasy is - utóbbi konkrétan minden idők egyik legjobb gyerekmeséje.

KaBlam!

Ha van műsor, amit érdemes felnőtt fejjel újra elővenni - mert hát így értjük és értékeljük igazán - az a KaBlam. Két, hihetetlenül idegesítő, rondán rajzolt gyerek konferál fel mindenféle varieté-szkeccs-meséket: az egyikben akciófigurák akcióznak mindenféle trükkök nélkül, darabos mozgással; a másikban egy Loopy nevű kislány szürreális kalandjait követhetjük; és ott volt még a konszolidáltabb Prométheus és Bob, illetve Sniz és Fondue - az egész pedig egy SNL-szerű showként van konferálva. Nem mondom hogy nem kapcsoltam el néha erről az egész dadaista őrjöngésről, de az biztos, hogy egyedi műsorról volt szó, aminek megvolt a rajongótábora.

Andy a vagány

Volt idő, amikor akkora rajongója voltam kissrácként a sorozatnak, hogy Kanadát konkrétan ezzel a mesével azonosítottam - mást ugyanis nem tudtam az országról. Ma már rejtély, azt honnan tanultam meg, hogy az Andy, a vagány kanadai sorozat. Igazi, ártatlan és vicceskedő mese, amiben Andy, a főhős gyerekként még vagánynak, érettebb fejjel már egy idegesítő semmirekellőnek tűnik a vicceivel és ugratásaival együtt.

Sok hűhó

A KaBlam és az ott is megidézett SNL egyfajta sajátos keverékeként a Sok hűhó egy csapat fiatalból állt, akik teljesen elborult szkeccseket adtak elő. A show baromi népszerű volt, ahogy a csapat egyes tagjai is - könyv jelent meg róluk, mindenféle reunion-próbálkozások voltak talkshowkban, és most is szó van valamiféle újraegyesítésről. Csomó visszatérő szegmensük volt, mint például a "Good Burger" ami itthon talán "Jó Burger" néven futott - tudjátok, "Üdv a Jó burgerben, a jó burgerek otthonában" - vagy valami ilyesmi. Aztán ott volt az ikonikus főzőshow, Randy-vel és Mandy-vel, ahol minden alkalommal csoki készült valamilyen formában. Vagy például a Füles Srác kalandjai, aki egy iskolába jár a Pizzaképű gyerekkel, és egyéb eszeveszett figurákkal.

Jack, a kalóz

Ez is az a fajta mese volt, ami abszolút nem vette komolyan magát, de a rajzok és a színes kis sztorik miatt gyerekfejjel is abszolút szórakoztató volt - és ma is bármikor meg tudok nézni belőle egy részt. Jack, és hűséges társa, Büdi még DVD-n is kaphatóak voltak itthon néhány évvel ezelőtt.

Ikrek Malibuból

A guilty pleasure, ami talán már akkor is cikinek számított - ironikus módon ma vannak csatornák, amelyek konkrétan csak ilyen élőszereplős kvázi-komédiák sugárzásából élnek meg remekül. Az Olsen ikrek fogalom volt a 90-es években, jó néhány mozifilm mellett a tévében is óriás sztárok voltak. Az Ikrek Malibuból-ban olyan, hihetetlen problémák elé állította őket az élet, hogy milyen gyümölcsöt vigyenek a suliba - az almát és a narancsot ugyanis nem elég szexi a menzán elfogyasztani, ellenben mondjuk a szőlővel. Minden srác jóképű szörfös, minden csaj bikinimodell, és mindenki szerelmes lesz mindenkibe - a boldog és felhőtlen 90-es évekből ilyen, még boldogabb és felhőtlenebb világba menekülhettünk el.

3 jóbarát és Jerry

Az iszonyú ronda, minimalista rajzvilág ellenére odáig voltam ezért a meséért. Pedig olyan volt mint a Tom és Jerry - vagy lényegében minden második animációs sorozat - ahol ugyanaz ismétlődik újra és újra: Jerry egy részen keresztül küzd, hogy a három jóbarát befogadja, aztán pofára esik. Majd az egész kezdődik elölről. Közben arra keringett a suli három jócsaja, egy Oszkár nevű hajléktalan, és Jerry apja, az idegbeteg tornatanár - utóbbi volt a legnagyobb arc.

Szünet

Úgy rémlik, ezt a sorozatot már nem kábelen, hanem az RTL délutáni sávjában néztem. De először nem is ezzel, hanem az egész estés változatával, a Nincs több sulival találkoztam, ami egy egészen remek animációs film - fogalmam nem volt róla, hogy létezik sorozatváltozatban is. A Szünet egészen zseniális atmoszférát teremtett az iskolaudvar népének bemutatásával - vicces és szórakoztató, csak épp azt sajnáltam, hogy nálunk még véletlenül sem így teltek a napok az iskolában.

Rocket Power

Az Andy, a vagányhoz hasonlóan a Rocket Power tagjai is iszonyú vagánynak tűntek gyerekként - szörföznek, deszkáznak és koriznak, menő zenét hallgatnak és kúl helyen laknak. Jobb is, ha megmaradnak ilyennek, mert ma már vaskos csalódás újranézni a részeket - na de a főcím még mindig óriási.

Pindúr pandúrok

Nemsokára új részekkel érkeznek - és bár kevés Cartoon Networköt néztem, ilyen listáról vétek kihagyni őket. Pedig nem is a cukorból-sóból-ésmindegymijóból készült főhősök voltak a sorozat legszórakoztatóbb pontjai, hanem a főellenségek - Mohó Jojóval az élen.

Dexter laboratóriuma

A Hannah-Barbera féle animációs iskolát megreformáló Genndy Tartakovsky a Dexterrel minden idők egyik legikonikusabb karakterét és sorozatát teremtette meg. A Dexter is tele van gyerekfejjel be nem fogadható gegekkel és ötletekkel, ezért az a fajta sorozat, ami az idők során semmit nem kopott - és épp ezért újranézésért kiállt.

 

Persze mindez csak egy nagyon rövid ízelítő egy olyan korszakból, ami mindenkiből előhoz valamit - szóval kommentben jöhetnek a ti kedvenceitek és történeteitek.

A bejegyzés trackback címe:

https://fejmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr488590060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moRtiZ 2016.04.12. 23:09:00

Rocko modern eletet en jobban szerettem az itt levo meseknel. 2 stupid dogs szinten jo volt :) Ebbol a listabol a Powerpuff girls, de fokent a Dexter a nagyon utos.

LúzerMan 2016.04.12. 23:20:44

Szamuráj Jack hol marad, bakker????
Szamuráj Jack!!!!!

xi00 2016.04.12. 23:22:20

samurai jack istenkirály

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.04.12. 23:46:36

Hmmm, ezekből a Dexteren és az Arnoldon kívül egyikről se hallottam...

hadingking 2016.04.13. 00:44:06

A Louie életét mindig vártam, szerintem messze a legjobb volt a Fox kids majd Jetix kinálatából.
CN-es vonalról még meglehetet volna emliteni az abszolút klasszikust a Johnny Bravot, vagy a kevésbé híresek közül az Én vagyok Mennyus-t meg a Bátor a félénk kutyát is.

Billy Hill 2016.04.13. 00:45:06

Johnny Bravo, Cow and Chicken, Two Stupid Dogs, I Am Weasel...

aaeronika 2016.04.13. 01:39:45

'Üdv a jó burgerben, a jó burger házában' talán ez volt a szöveg, és Kel (magyar szinkronhangja) ilyen nagyon béna hangon adta elő. Imádtam az egész Nickelodeont, a Global Guts-szal és a Titkos templom legendáival, amik végén mindig kurvanagy csalódás volt látni, hogy 6-8 éves csúszással kerültek hozzánk az epizódok.

Remélem lesz folytatása a cikknek, javasolnám a guilty pleasure Clarissát, ahol az egyik epizódban Nirvana koncertre akarja elkönyörögni magát a címszereplő, és azzal érvel a szüleinek, hogy lehet soha nem koncerteznek már arrafelé (1992.06.07-én került adásba), és a nagyon menő Pete és kis Pete-et, ahol az egyik részben az R.E.M. frontembere a jégkrémárus.

Adjatok egy időgépet!

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2016.04.13. 02:23:34

Eleve nickelodeon sokkal bénább volt, mint a cartoon network, igaz az angolul volt. (És milyen sokkkoló őket magyarul hallgatni, elbaszott szinkron mindegyiken)

Alterego9 2016.04.13. 02:29:52

A 90-es évek rajzfilmtörténetileg forradalmiak voltak abból a szempontból hogy ekkor léptek túl a studiók azon a 80-as évekbeli posványon hogy minden rajzfilmnek egy húszperces játékreklámnak kell lennie, minden egyéniséget mellőzve. (Transformers, GI Joe, Én Kicsi Pónim).

Ekkor már a készítők érezhetően a maguk örömére is, a szórakoztatást komolyan véve készítették a rajzfilmeket. Az Animánia felnőtt humorú kikacsintásai még említést érdemelnek, de a Ren & Stimpy is (amit akkor én se néztem), utólag visszanézve tényleg olyan polgárpukkasztó hogy le a kalappal előtte.

Ugyanakkor a nosztalgiát félretéve az is tény, hogy később ennél már csak feljebb volt. A 2000-es évek rajzfilmjeinek az irányát a 90-esek tanítványai még messzebbre tolták, Spongyabob, Avatár, Ben 10, Szamuráj Jack, Rémkölykök.

A 2010-eseket pedig már sokszor olyanok készítették akik maguk is a 90-es éveken nőttek fel, és magától értetődőnek vették hogy a rajzfilm az művészet: Steven Universe, Adventure Time, Friendship is Magic, Gravity Falls.

A 90-es évek TVs meséi szórakoztatóak voltak, de mondjuk a közben mozikban futó Oroszlánkirálytól vagy Egyiptom Hercegétől fényévekre voltak. A manapság Nickelodeonon és Cartoon Networkön futók közül viszont sokat bátran említenék a legújabb Disney vagy Pixar remekművel egy lapon.

2016.04.13. 03:10:04

Én a 90-es években már ivarzó, szőröstökű kamasz voltam, a felsorolt műsorok meg úgy általában Nickelodeon nálam nagyon gáz, nézhetetlen kategória volt. A Dextert szerettem, de az ugye Cartoon Network, meg az I Am Weasel, Cow and Chicken volt ami bejött. Ja és főleg angolul. Magyar szinkron az elcseszett vacak volt.

Fecsegő tipegőkbe egyszer néztem bele csatornák közt ugrálva, de gyorsan el is kapcsoltam. Hömpölygő foschenger volt szerintem.

2016.04.13. 03:15:37

@karandash: foschenger=foschtenger, természetesen

tahógráf 2016.04.13. 03:51:46

Nekem a 90-es évek a Sky One és a Fun Factory volt, kb az indított el az úton, hogy megtanuljak angolul. Ezek után jött még a CN, ami először angolul ment, amikor magyarra váltottak, már nem is néztem. Transformers, MASK, Silverhawks, a Teknőcök, Wheeled warriors, azzán a CN-en a Galaxy Rangers, Samurai Pizza Cats, stb. Csak néhány. Ha átkapcsoltam véletlenül a Nickelodeonra, max akkor maradtam, ha a Mondters ment, azt is csak a furcsa humor miatt néztem, valahogy engem idegesített Rocko vagy a focilabda fejű gyerek, sgy részt nem bírtam megnézni azokból. Viszont a saját gyerekem mit fog nézni pár év múlva, na azt nem tudom. Néhány hete egy szokásos hajnali ébredés után valamelyik kereskedelmi reggeli gyerek blokkjáta kapcsoltunk. Agyhalál.

tahógráf 2016.04.13. 04:16:39

@tahógráf: pontosítok, a Samurai Pizza Cats valószínű nem a CN-en ment, ott a Swat Kats ment. :) Akkor vajon hol láttam azt a mesét? :/. Viszont beugrott még a Johny Quest a CN-ről, illetve a He-man meg a GI-Joe valamelyik műholdasról.

RobertThorn_ 2016.04.13. 04:24:15

Ahaha, Fun Factory! He-Man, Bravestarr meg a Filmation-féle Ghostbusters otthona. Elképesztő flash volt mindegyik :)

FF 2016.04.13. 06:07:16

A Nicket valahogy mindig nézhetetlennek találtam. CN angolul ment, de ez nem zavart - a béna magyar szinkronjaik viszont igen, le is szoktam arról a csatornáról azóta. De A Samurai Jack! Hát az hogy maradhatott ki! Hacsak nem azért, mert később jött. De az előtt még a Kungfu Panda is megemelte a szalmakalapot.
Most a lányom néz Nicket, néha belenézek, de bármi megy éppen, még mindig harsány és alpári.

TBal 2016.04.13. 06:24:50

Na és a Bolygó kapitánya? Kicsit érettebb fejjel persze elég béna volt, de gyerekként cool :)

tb79 · http://www.ukulele.hu 2016.04.13. 07:09:12

@Billy Hill: @karandash:
A szívemből szóltatok: Cow and Chicken, I am Weasel, Johnny Bravo, Dexter. Ezek voltak a legjobbak, és igen, kizárólag angolul. Szerintem ezek (pláne a C&C és az ájemvizl) nem is gyerekeknek szóló rajzfilmek voltak. De tényleg. Szóval ezeket CSAKIS angolul... tonnaszámra lehetett fogyasztani. A nikkelodeon... az meg maga az okádás :).

Void Bunkoid 2016.04.13. 07:15:11

Azért szégyen a cikkírótól, hogy Ren és Stimpyt nem szerette. Pedig a kisgyerekek imádnak gusztustalankodni, megkóstolják a tyúkszart, meg ilyenek, és a Nickelodeon örömmel adta is alájuk a lovat :) pont emlékszem, volt rajta egy műsor, ami valami ismeretterjesztő cucc akart volna lenni, és PONT a fingásról szólt, egyetlen mondat ragadt meg bennem: "Tudtátok, hogy a babtól lehet a leghangosabbat, a karfioltól pedig a legbüdösebbet szellenteni?" :))))))

Omlas01 2016.04.13. 07:43:45

A "Hagyd aludni a mamát és a papát!" ill. vasárnapi mesedélután hol marad? Tini-nindzsa teknőcök, Kacsamesék, Gumimacik...
Vagy a japán rajzfilmek importja? Dragon ball, Sailor moon, valami focis meg F1-es mese?

crazyfish 2016.04.13. 07:46:03

Ren és Stimpy übercool volt, aki meg nem szereti Csillagközi inváziót az ne is írjon semmilyen műsorról, mert legkevesebb, hogy kérdéses az ítélőképessége...:))))

jewel79bp 2016.04.13. 07:58:17

Nickelodeon... Számomra nézhetetlen volt az egész, bűn ronda rajzokkal... Sorry, lányként nagyon nem jöttek be ezek a figurák. Az élő szereplős sorozatokból néztem időnként egyet-egyet. Nálam a Disney is elvágta magát onnantól, hogy kockafejű mesehősöket kezdtek rajzolni.

Exploiter 2016.04.13. 08:14:15

A top 10be nálam nem fér be egy akkori nickelodeonos cucc sem, csak a rocko élete, mert az tényleg kész volt.
A cn kategóriákkal jobb volt, szebben megrajzolt, jobb karakterek, újszerű ötletek, olyan cuccokkal mint jonny quest (cgi betétek, érdekes sztorik), meg a klasszikusok, amit mások is hianyolnak fentebb. És az, hogy angolul ment, szerintem jónéhány gyereknek adott egy kis alapot a tanuláshoz. Magyarul tényleg gáz lett.

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2016.04.13. 08:17:45

Rajzfilm: Cow and Chicken, 2 stupid dogs, Dexter, Ed, Edd és Edy, I am weasel, Dragon Ball, Hé Arnold, Fecsegő tipegők, a focis anime amikor egy-egy rúgás után 2-3 részen keresztül repült a tojás alakúra nyúlt labda a kapu felé, mindezt úgy hogy követte a föld görbületét... :)

Sorozat: Parker Lewis can't lose, Pete és kis Pete, Dallas, Kenan and Kel

Csúcskirály

gigabursch 2016.04.13. 08:28:54

mese =/= idióta rajzfilm.

A miheztartás végett.

Zsíros Bödön 2016.04.13. 08:38:14

@Omlas01: @Hivatásos beszólóművész:
"valami focis, meg F1-es mese": kicsit eltévesztettétek az évtizedet. Az egy dolog, hogy nálunk akkor vetítették, de a forma 1-es anime 70-es évekből van, a focis meg talán a 80-as eleje. A Dallas meg ugyancsak.

Zsíros Bödön 2016.04.13. 08:39:09

@Exploiter: ja, nickelodeon egy kreténség volt, CN meg minimálisan talán beteg, de azok még teljesen jó rajzfilmek voltak. Na hát a mostaniak...

new_boy_on_the_block 2016.04.13. 08:40:32

Ed, Edd és Eddy vagy valami ilyesmi című mese. No azt nagyon szerettem. Ja meg a Mendy és a halál-t, vagy mit :)

furious ewok 2016.04.13. 08:41:10

Courage the cowardly dog, na nekem ez volt a kedvencem. Amúgy utólag visszagondolva szörnyen ostoba mesék voltak ezek.

Pretoryan 2016.04.13. 08:47:58

Jonnie Bravo, Two Stupid Dogs, Dexter, PPG 76-ban születtem, úgyhogy ezeket szigorúan angolul a CN-ön... Angoltudásom legjava innen van! :-)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.04.13. 08:48:01

@LúzerMan:
@xi00:
Köszönöm fiúk!!!
+ nekem:Spider man,vagy Igazság ligája!

Kaksi Kapitány 2016.04.13. 08:53:29

Ezekből egyedül a dexter volt értelmes...

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2016.04.13. 09:00:13

Már bocs, de ezek IDEHAZA mégis mennyire voltak 90-es évek? Legjobb emlékeim szerint Nickelodeon nem is igen volt idehaza (leszámítva az Msat-on bérelt délutáni műsorsávot), csak valamikor az évtized végén. Tovább megyek, egyáltalán mi a szar? A felsoroltak kétharmadáról még csak nem is hallottam, pedig a kilencvenes években voltam gyerek, és AM Micrónk volt odahaza.

KHL Pisti 2016.04.13. 09:09:57

@Zsíros Bödön: @Hivatásos beszólóművész: @Omlas01: Az RTL Klubon a Pálya ördögei mentek, erre gondoltok?
https://en.wikipedia.org/wiki/Moero!_Top_Striker
www.youtube.com/watch?v=BAxXtSOVF9o

Roan 2016.04.13. 09:24:23

Én csak egyet ismertem a listán lévők közül, és sok másik hozzászólóval együtt én is a Dragonballra, Johnny Bravóra, Dexterre, és 2 stupid dogsra számítottam. Még Samurai Jack is eszembe jutott, igaz, az már szerintem 2000-es évek.

Bérgyilkos Bohóc 2016.04.13. 09:28:27

Ha a vígjáték is idefért, akkor alap lenne a SULI c. kultikus sorozat.
www.youtube.com/watch?v=CnOuJZGIPM8

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2016.04.13. 09:46:12

Dexter a legjobb.

Nem tudom volt e már, de nem lehet elmenni mellette szó nélkül: a narancsszóda leírásáért jár a faszkorbács a poszternek!

froton 2016.04.13. 09:55:27

Two stupid dogs, Bátor a buta kutya, Beavis&Butt-head. Na persze akkor már 14+ évesen....A felsoroltak közül a Dexter és a Pindur pandúrok ismerős, nekem nem tetszettek...

Madarsky 2016.04.13. 10:00:59

A nickelodeon-on a rövid átvezető animációk közül a The Hackers-t bírtam nagyon, leadták minden nap kétszer kb.. Ebben két patkányszerű lény menti meg a világot azzal hogy valami szörnynek az ufóját elsüllyesztik... "Most vett utoljára lábfürdőt"
A fele szövegre még mindig emlékszem.... "Barátod? De hát én vagyok az egyetlen barátod!... De most már van mégegy!"
Sajnos magyarul nem találtam meg sehol, eredeti szöveggel fent van a nickelodeon weblapján.

A nép fia 2016.04.13. 10:02:13

Ti néztetek rendes meséket is? Mert ezek közül kettő kivételével mind egy hulladék. Csak a Pindúr Pandúrok és a Dexter érdemel említést.

Phteven 2016.04.13. 10:06:22

Megdöbbent, hogy ezekről a valamikről emberek képesek beszélgetni, és nem csak megállapítják, hogy az összes fosch volt. A maguk idejében is meggyőződésem volt, hogy ezeket a szarokat a kormányok azért rendelik, hogy leszoktassák a gyerekeket a tévénézésről. :-o

Tekintsa Vakumba 2016.04.13. 10:16:36

@A nép fia: Pontosan. Meg ugye Samurai Jack, Cow and Chicken, és perce az örök kedvenc, az I'm weasel. Szerettük még a Space Ghost Coast to coast-ot is :) A Batman rajzfilmet se sokat emlegetik, pedig az is megér egy misét. Hol van Ren és Stimpy? Grim and Evil? Nem tudom hogy sikerült pont ezeket összeválogatni...

Tehetséges ugandai buzi 2016.04.13. 10:17:22

@AdamTaylor: ÁÁÁÁÁ! Ááááá, mi az, hogy cukorsómindEGYmijó?!?!?

Klasszikust csak pontosan idézni:

Cukor, só és minden, mi jó!

csalezlopez 2016.04.13. 10:21:59

hellsing, neon genesis evangelion, (remélem jól írtam), slayers, cowboy bebop, Ezek kár hogy nincsenek ott. ezek jobbak voltak a fent írtaknál. és '90 ben mutatták be őket, sikeres jobb filmek voltak a fentieknél.

agarik 2016.04.13. 10:32:27

Honnan sikerült ellopni ezt a cikket? Mert nyilvánvaló hogy ITT nem fordult meg ezen műsorok TÖBBSÉGE.

Zephyrous 2016.04.13. 10:48:57

A focis szerintem vagy A pálya ördögei vagy a Tsubasa kapitány volt.
Az f1-es pedig a Grand Prix (Arrow Emblem).

eßemfaßom meg áll 2016.04.13. 11:12:08

A Ren és Stimpy volt az egyik kedvenc, a Csillagközi invázió meg egy zseniális társadalomkritika ami ma még aktuálisabb mint a megjelenésekor.

mondjuk ezeket nem 6évesen láttam, szóval ez is lehet az oka annak, hogy nem értek egyet a szerzővel.

eßemfaßom meg áll 2016.04.13. 11:25:33

@Giggsy: arról szerintem nem a szerző tehet ha ezekről te nem is hallottál

eßemfaßom meg áll 2016.04.13. 11:30:08

@agarik: "Mert nyilvánvaló hogy ITT nem fordult meg ezen műsorok TÖBBSÉGE. "

én kb 3-at nem láttam ezek közül, de ettől még azok is mehettek mert az élöszereplős izéket akkoriban se néztem.

eßemfaßom meg áll 2016.04.13. 11:32:35

Mondjuk a Rocko nekem is hiányzik a felsorolásból, benne volt a top3ban

Kyria 2016.04.13. 11:34:09

Legkisebb öcsém volt akkoriban gyerek, Ő a Dextert, a Pindur Pandurokat és a Cow and chicken-t nézte, az alap angolt ott is szedte össze. Én ezekből mindegyiket nézhetetlennek, borzalmas grafikájúnak találtam, viszont volt olyan, a címére már nem emlékszem, ami nekem is tetszett, egy kalandor srácról szólt izgalmas történetekkel, ráadásul mintha kimondottan figyeltek volna arra, hogy szép, érthető angolsággal menjen.

furo80 2016.04.13. 11:56:14

Én a 80-90-es éveket a tv elött töltöttem. Ezek közül a mesék közül csa a Dextert és Pandúrokat néztem. A többit egyáltalán nen nevezném (szerintem) ikonikusnak. Van olyan, amit nem is ismerek. Hol van a Cow and chicken, I am weasel, Two Stupid Dogs, Johnny Bravo, Batman, TMNT, Spiderman, Animaniacs, Loony Tunes, Pinky and the Brain, ....

Exploiter 2016.04.13. 12:10:11

@csalezlopez:

Mondjuk azokat itthon nehezen láthatta bárki tévében.
Meg nem is kifejezetten gyerekeknek szólnak.

hadingking 2016.04.13. 12:41:20

@eßemfaßom meg áll: Mindegyik ment ezek közül, bár való igaz többsége inkább a 2000-es évek eleje.

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2016.04.13. 12:57:43

@eßemfaßom meg áll: Mondjuk az a cím, hogy 16 ikonikus mese, én meg igencsak mesenézős típus voltam 90-es években. Ha más nem, legalább a köztudatban kellett volna forogniuk ezeknek a meséknek, hogy jelentősnek lehessen nevezni őket, nemde? Igen indokolatlan ikonikusnak nevezni valamit, amit alig húsz évvel később, az akkori célkorosztályból sem tud mindenki felidézni. A Pindúr Pandúrok, Dexter laboratóriuma, Hé Arnold, Fecsegő tipegők alap, a Jack a kalóz jó volt, a Hódító hódok is, de ezzel ki is fújt. A Keenen és Kel már akkor is gagyi volt, a többiről meg még hallomás szintjén sem tudok semmit.

Bobby Newmark 2016.04.13. 17:47:24

@Alterego9: Umm, hát az lehet, hogy a 80-as évek rajzfilmjei 20 perces játékreklámok voltak, de legalább nem úgy néztek ki, mint amit úgy okádtak a képernyőre. Ez a faszidióta, idétlen stílus végtelenül gáz. Lehet, hogy a sztorik meg a karakterek jobbak voltak, de addig már nem jutottam el, mert felfordult a gyomrom a látványtól.
Meg mondjuk 81-es vagyok, kilencvenes években már nemigen néztem rajzfilmet.

Bobby Newmark 2016.04.13. 17:49:54

@eßemfaßom meg áll: Eheh, ja Starship Troopers egy az egyben az USA Afganisztáni háborújáról szól. Négy évvel azelőtt, hogy az megtörtént. :P :D

Bobby Newmark 2016.04.13. 17:52:09

@Zsíros Bödön: Uh, miért, milyenek a mostaniak, ha a CN fosokra azt mondod, hogy jók? :D

Bobby Newmark 2016.04.13. 18:00:09

@tahógráf: +GI Joe, Saber Rider, Inspector Gadget, Starcom, Dennis the menace.
Amit említettél négyet, azzal ki is jön a top10. :)

És igen, nagyon sokat segített az angol nyelvismeretben.

Bobby Newmark 2016.04.13. 18:04:38

@tahógráf: Umm, nem kell ám tévét nézni... vagy birtokolni. Nekem egy pár éve eszembe jutott a GI Joe, meg akartam nézni felnőtt fejjel is, hogy milyen. Azóta van 20 giga GI Joe-m. Mondjuk két hétig tartott leszenvedni az akkori gyökér sávszélességem meg a viszonylag kevés seeder miatt.

Szal szerintem torrenten megtalálsz bármit és mindent, letöltesz párszáz órányi _régi_ rajzfilmet, aztán azt adod a gyereknek.

Mondjuk valószínűleg nem fog működni, mert mi is általános iskola elején az éppen aktuális rajzfilmeken pörögtünk, úgyhogy médiafogyasztás mellett szocializálódás is volt, ha meg egyedül néz csak ilyeneket a csoportjából/osztályából, akkor nagyon ki fog lógni...

eßemfaßom meg áll 2016.04.13. 19:29:42

@Giggsy: az "ikonikus" tényleg barokkos túlzás, de ez nem változtat azon, hogy ezek mentek itthon akkor is ha te nem láttad öket.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2016.04.13. 21:53:29

Én a '90-es években voltam gyerek, de kevés kivétellel egyetlen cím sem mond semmit. Nálunk eleve csak Cartoon Network volt meg a vasárnapi Walt Disney-mesék, hol volt akkor még a UPC meg a többi rajzfilm csatorna...

Flankerr 2016.04.13. 23:25:20

Cow and Chicken, Two Stupid Dogs, ezek nagyon hiányoznak, előbbi az egyik legjobb, ever :)
És a legjobb 7 perces rajzfilm a Tom&Jerry után: Oggy&the Cockroaches

ComLo 2016.04.14. 06:45:22

És akkor az ember szembesül vele hogy mennyire öreg :-D .

Ezek egyike másika volt csak meg. Az évtized végén, kamaszként viszont ismét sok rajzfilmet néztem, CN-nak köszönhetően. Így pindur pandúrok megvolt, az valamiért egész jó volt.

Jonny Bravo a sok felnőttes kikacsintással.

Samurai Jack-ből nekem az istenkirály Elvis-es reklám ugrik mindig be.

És persze a szigorúan hajnali (asszem 3-kor kezdődött) műsorsáv:

- Billy és Mandy kalandjai a kaszással (ez ment az elején este is).
- A címe nem ugrik be, de mikor egy gonosz gyomor és agy akart világuralomra törni egy Boszkov nevü cirkuszi medvébe épített gyomor és agy életbentartó berendezéssel.

Void Bunkoid 2016.05.07. 17:28:43

@Bérgyilkos Bohóc: jaj de jau! imádtam. Még a betétdalait is, azokból még üvöltött a bájos 80/90-es évek fordulójának hangulata. Sajnos a modern (2000s) reinkarnációi, a High School Musicalek (ugyanaz a bagázs készítette ám..) már zeneileg nekem nagyon nem az én világom.

VadMacs 2016.05.08. 02:16:45

@Bobby Newmark:
Kimaradt a Transformers is (első széria), az legalább szórakoztató volt, nem mint Bay okádék feldolgozásai.

De az örök kedvenc nálam a Robotech. Nálunk először a Super csatin volt látható, ha jól rémlik. Azt legalább még nem gyalázta meg hálivúd'... :)

@ComLo:
Gonosz Con Carne a cím, amit keresel. :)

scavengario 2016.05.09. 14:56:37

Cartoon Network! Milyen jó volt, hogy angolul ment rajta minden! Nagyon sokat hozzátett az angolomhoz! 2 Stupid Dogs, Johnny Bravo, Dexter's Laboratory, Swat Kats!
Jók voltak még a Centurions, Saber Rider, Captain Planet, Transformers, Mask (nem a zöld álarcos), He-Man!
Ment valahol egy számomra nagyon lehengerlő mese, a Les Mondes engloutis (magyarul Az elsüllyedt világok). Olyan nyomasztó, baljós, de sci-fi-s beütés nagyon tetszett. Mindig vártam a következő részét.

moognico 2017.04.11. 00:04:14

@eßemfaßom : Ren és Stimpyt szégyen kihagyni aki azt nézte annak volt király gyerekkora legkirályabb leg undorítobb szadista pszichopata rajzfilm abból a korból .Cikkírónak mégsem volt király gyerekkora!

moognico 2017.04.11. 00:05:01

A Ren és Stimpyt szégyen kihagyni aki azt nézte annak volt király gyerekkora legkirályabb leg undorítobb szadista pszichopata rajzfilm abból a korból .Cikkírónak mégsem volt király gyerekkora!
süti beállítások módosítása