Fejműves blog

Leo és a többiek – az Oscar-jelölések 7 típusa

2016. január 26. - AdamTaylor

Idén Oscar-téren minden Leonardo DiCaprio-ról szól – egyrészt rendhagyó módon több kategória (Legjobb film, Legjobb férfi és nő mellékszereplő) is még nyitottnak tekinthető, másrészt Leo a lentebb is felsorolt tipikus színészi Oscar-jelölés egyik fajtájának legeklatánsabb példája.

Ha már egyébként Leo: A visszatérő főszerepéért idén a díjra legesélyesebb férfi főszereplő jelölt DiCaprio-t az ideivel együtt 6-szor jelölték Oscarra, ebből 5-ször színészi díjra (jelölt volt a Wall Sreet farkasa producereként is) – ez bár egyébként soknak számít, de bőven láttunk már a történelemben ettől több jelölést, sőt, ettől többször jelölt, ám díj nélküli színészt is. Leo néhány valóban remekül sikerült szerep után az interneten vált szupersztárrá és elsődleges Oscar-esélyessé – és egyébként Oscar-hajhásszá is. Elfogult és még elfogultak mémek sora született róla és Oscartalanságáról, ő pedig egyre több és több olyan szerepet vállalt, ami miatt reménykedhetett, hogy végre elhozza a díjat.
Sajnos viszont hiába a remek szerepek, minden évben akadt valaki, aki az Akadémia szerint (is) jobb volt. Én például karrierje legjobbjának a Véres gyémánt-beli játékát tartom, ekkor, 2007-ben oda is adtam volna neki az Oscart Forest Whitaker ellenében. A következő remek, jelölt alakítása a sorrendben a Gilbert Grape, ekkor viszont még csak 20 éves volt, így könnyen legyinthettek rá a szavazók – Tommy Lee Jones nyert A szökevényért; mondjuk az elképesztően hatásos Ralph Fiennes (Schindler listája) helyett. Az Aviátor évében érkezett Jamie Foxx, aki egy egyébként feledhető biopic-ben remekelt; a Wall Street farkasáért a jelölést pedig tényleg csak a közönség és a széleskörű rajongás hozta meg neki, szakmai értelemben nem volt esélye a díjra.

Ezek tehát Leonardo DiCaprio jelölései, melyek több lenti kategóriába is beférnek. Lássuk!

dicaprio_oscar.jpg

 

  1. Maradj a pályán-jelölés

A legfiatalabbaknak szóló jelölések, tehát a klasszikus gyermek-nominációk. Ezek a jelöltek nem igazán tekinthetőek még színészeknek, de ez nem jelenti azt, hogy filmes teljesítményük ne tartozna a legjobbak közé az adott évben. Mégis sokan legyintenek rájuk, mondván, hogy gyerekek, és saját magukat játsszák. Bár az ilyen fiatal szerepeknél mindig megnő a casting és a rendezői instrukciók szerepe, de nem szabad lebecsülni őket – volt példa ebben a kategóriában díjazásra is, és sokszor a jelölés el is érte a célját: nemcsak a pályán maradtak a kezdő színészek, de egy másfajta kategóriában vissza is tértek a jelöltek közé. Ilyen például Saoirse Ronan, akit 2008-ban, 14 évesen jelöltek a Vágy és vezeklésért, idén pedig a Brooklynnal gyűjtötte be második nominációját. Szintén ide sorolhatjuk a közelmúltból Quvenzhané Wallis, aki A messzi dél vadjai Hushpuppy szerepéért 10 évesen kapott jelölést (majd tavaly az Annie-ért Golden Globe nominációt), vagy Hailee Steinfeld, aki 15 évesen kapott jelölést A félszeműért – ma már énekesnőként is ismert, és szerepelt a Végjátékban, vagy A tökéletes hangban is. Ha kicsit visszább megyünk az időben, ebbe a kategóriába tartozó emlékezetes jelölések a Kramer kontra Kramer szőke kisfiújának, a 8 éves Justin Henry-nek a jelölése (filmográfiájában 23 cím szerepel – jelölt alakításán túl egyik sem érdemes emlékezetünkre), vagy Haley Joel Osment-té, aki a tavalyi, Törtetők-beli mellékszerepekhez hasonló szerepekkel igyekszik karaktert váltani, de úgy néz ki, ő már mindörökre a Hatodik érzék szellemeket látó kisfiúja marad.

quazenwalle.jpg

  1. Ismeretlen és/vagy Fiatal tehetség-jelölés

Az idei Oscar hiányzóit kiveséző posztban emlékeztem meg az Akadémia azon tradíciójáról, hogy szeret, vagy egy időben szeretett ismeretlen, vagy kevésbé ismert színészeket jelöléssel megdobni, elősegítve ezzel karrierjüket és a vérfrissítést. A legsikeresebb ilyen művelet mindenképp Jennifer Lawrence jelölése volt A hallgatás törvényéért – az addig ismeretlen, 20 éves színésznő a Női főszereplő kategória 3. legfiatalabb jelölését gyűjtötte be, és tündérmesébe illő, de valójában precíziós gépezethez hasonló módon vált a világ jelenleg egyik legnépszerűbb, és egyébként Oscar-díjas sztárjává.
Ez a kategória nagyon hasonló az előzővel, hiszen mindkettőbe többségében fiatal, pályájuk elején álló színészek és színésznők tartoznak; a különbség talán az életkorban és a jelölés előtti filmes tevékenységekben van. Míg Abigail Breslint, A család kicsi kincse gyerekszereplőjét talán az előzőbe sorolnám, hiszen 10 évesen, egy tucatnál is kevesebb apró szerep után kapott jelölést, addig Catalina Sandina Moreno-t ebbe a kategóriába tenném, hiszen hiába a jelölést hozó Üdvözlégy Mária, kegyelettel teljes… volt az első szerepe, ekkor már 23 éves is elmúlt már.
Nem csak kevésbé ismert fiatalok tartoznak ide, hanem olyanok is, akik már egy ideje pályán vannak, csak az Oscar kerülte el őket messzire. Keira Knightley 20 éves volt, amikor 2005-ben a Büszkeség és balítéletért jelölték, de már ugyanúgy viszonylag ismert névnek számított mint Ellen Page, aki szintén ennyi idős volt, mikor a Juno-ért jelölték. Ide sorolnám a bevezetőben már említett DiCaprio-t a Gilbert Grape-ért, vagy Travoltát a Szombat esti lázért.
Az ebbe a kategóriába tartozó jelöltek Oscar- és karrier szempontból már sokkal eredményesebbek az előzőeknél; az egyrészt a korukból adódik, másrészt pedig abból, hogy egy, már pályán lévő színész vagy színésznő sokkal inkább tud profitálni a jelölésből, mint egy tizenéves gyerek: jobb marketinglehetőségek, több szerep és nagyobb felelősség is vár rá.

lawrence.jpg

  1. Film hozta jelölések

Vannak esetek, amikor sokkal többet hallani egy alakításról és egy színészről, annak Oscar-esélyeiről – és van, amikor maga a film olyan erős a díjszezonban, hogy magával vonz néhány színészi nominációt is. És persze akad, amikor a film és az alakítás és körülbelül azonos erőt képvisel díjfronton, bár vannak hangsúlyeltolódások – ilyen idén A visszatérő és DiCaprio; utóbbi díja borítékolható, de előbbi is a Top 4-be van a Legjobb filmek között.
Az Oscar-díjas jelzőt már mind megszoktuk Jeff Bridges, Sandra Bullock, Kate Winslet vagy Tilda Swinton neve mellett, és fel is tudunk sorolni jó pár emlékezetes alakítást mindegyikükhöz kötődően. Az viszont, hogy melyik filmért is kapták a díjat, jóval kevésbé berögzült – hiszen mindannyian kevésbé emlékezetes filmekben nyújtott alakításokért nyertek, amiknél tényleg csak az ő játékuk és persze díjuk maradt fent az emlékezetben. Az Őrült szív, A szív bajnokai, A felolvasó és a Michael Clayton mind több Oscarra jelölt filmek voltak, de csak lábjegyzetként maradnak fent a filmtörténetben, előbbi színészek díjaihoz köthetően.
Ennek ellenkezői az ebbe a kategóriába tartozó jelöltek – akik persze jól játszottak, de nem az ő alakításukra, hanem inkább magára a filmre emlékszünk; ami viszont annyira jól sikerült, hogy nekik is jelölést szerzett. Ilyen például Sandra Bullock és a Gravitáció, Matt Damon és a Mentőexpedíció, Keira Knightley és a Kódjátszma, Jonah Hill és a Pénzcsináló – remek alakítások, megérdemelt jelölések; amik viszont nem lennének sehol, ha maga a film nem lett volna erőteljes Oscar-tényező.

sandra.jpg

  1. Oscar-kedvencek

Az Akadémia olyan intézmény, hogy elég egyszer betenni a lábad az ajtóba, onnantól már bekerülsz a vérkeringésbe – éppen ezért az első jelölést a legnehezebb bezsákolni, ha az megvan, már sokkal könnyebben jön össze a többi nominácó, esetleg a díj is. Ez persze nem azt jelenti, hogy „Oscar-jelölt” címkével a nevük mellett ezeknek a színészeknek nem kell már olyan sok mindent letenni az asztalra a jelölésért – viszont mivel felkerültek a radarra, akár egy gyengébb filmmel is jelölést kaphatnak, hiszen nevük nem vész el a hollywoodi színésztengerben.
Bizonyos értelemben ide sorolhatjuk DiCaprio-t is, hiszen bár a Viharszigetért sokak bánatára nem jelölték, 5 jelölésével minden nagyobb szerepvállalásával potenciális Oscar-tényezővé válhat. Díjat még nem kapott, de nagyon szeretik az Akadémiánál Bradley Coopert is, aki már 3 színész-jelölésnél tart. Miután az elsőt megszerezte 2013-ban a Napos oldalért, sorban érkezett egy az Amerikai botrányért, majd még egy az Amerikai mesterlövészért. Amy Adams hasonló tészta – 5-szörös Oscar-jelölt; az elsőt még viszonylag ismeretlenül egy szintén nem túl ismert filmért, a Junebug-ért kapta 2006-ban, utána viszont nem volt megállás: Kétely, A harcos, The Master és Amerikai botrány, ez 9 év alatt 5 nominációt jelent. Manapság Eddie Redmayne borzolja a kedélyeket, aki első jelölését mindjárt díjra váltotta tavaly A mindenség elméletéért – és lám, idén A dán lányért ismét jelölték; egyesek szerint most, hogy az Akadémia elismerte, elég volt női ruhába bújnia. De ne feledjükn Christoph Walt-ot, akit Tarantino fedezett fel és tett Oscar-díjassá a Becstelen brigantyk-ban, majd 3 év múlva eljátszotta ugyanezt a szerepet a Django elszabadul-ban, és máris kétszeres Oscar-nyertessé vált, úgy, hogy jelölése előtt lényegében teljesen ismeretlen volt a tengerentúlon.

  1. Régi motorosok, szentimentális jelöltek

Azon túl, hogy már évtizedek óta pályán vannak és általában idősebb színészek és színésznők, az ide tartozók lehetnek széles körben ismertek és csak a szakmán belül nagy ismertségnek és megbecsülésnek örvendő karakterszínészek is, akiket a nagyközönség csak kis része ismer például név szerint; lehet, hogy gyűjtöttek már be jelölést vagy jelöléseket, de előfordulhat, hogy elsőként kapják meg a nominácót. Bruce Dern 2014-ben a Nebraskáért ebbe a kategóriába tartozott, mikor valós esélyesként kellett vele számolni, épp a szentimentális díjazás miatt – őt még 79-ben jelöltél először a Hazatérésért. Hal Holbrook szintén régi motoros volt már, mikor 2008-ban begyűjtötte első jelölését az Út a vadonba című filmért; csakúgy mint Ruby Dee, akit ugyanebben az évben az Amerikai gengszterért jelöltek.
Clint Eastwood és Peter O’Toole is 74 évesek voltak, mikor utoljára színészként jelölték őket; előbbi Millió dolláros bébiért kapott jelölése a második színésznominációja volt a Nincs bocsánat után, utóbbi jelölése a Venus című filmért pedig a 8. jelölése volt – 2013-ban hunyt el úgy, hogy valódi Oscart nem, csak Honorary Award-ot nyert.

nebraska-bruce-dern1.jpg

  1. Ismerős arcok-jelölések

Már nem fiatalok, és lehet, hogy nem épp a tehetséges jelző, ami először eszünkbe jutott velük kapcsolatban – egészen az Oscar-jelölésig. Mind ismerjük őket és már régóta Hollywood bejáratott arcai közé tartoznak, egyszerűen csak nem olyan filmekben szerepelnek, amiket az Akadémia figyelembe vesz. Lehet, hogy az Oscar ebből a szempontból is változást hoz a karrierjükben, de előfordul, hogy folytatják a jelölésük vagy díjuk előtti filmek gyártását, csak ezután jóval több pénzt markolhatnak fel a szerepért, mert jár nekik az „Oscar-jelölt” vagy „Oscar-díjas” kitűző.
Eddig Murphy közelébe nem volt az Oscar-nak, egészen 2006-ig, amikor a Dreamgirls-ért jelölték; azóta Norbit-fiaskóként emlékszünk vissza az esetre, amikor jelölése ellenére folytatta szereplését a C-kategóriájú vígjátékokban, de közben a Norbit című borzalmát a jelölések kihirdetése után már groteszk módon úgy hirdethették, hogy az „Oscar-jelölt Eddie Murphy-vel”. Az Akadémia nem is kegyelmezett, inkább a kevésbé esélyes Alan Arkin kapta a díjat A család kicsi kincséért. Murphy pedig azóta messziről kerüli az Oscart, és vica-versa.
Anne Hathaway –t sem veszélyeztette sokáig, hogy Oscar-díjassá váljon, míg 2009-ben nem jelölték a Rachel esküvőjéért; a díjat is megérdemelte volna, de akkor még nem kapta meg. Viszont elkezdett Oscar-szempontból okosabban karriert építeni, és 2013-ban meg is kapta a díjat A nyomorultakért. Ugyanezzel a filmmel debütált Hugh Jackman az Oscaron, mint első jelölt, de a díjat nem kapta meg, másért azóta nem jelölték.
Matthew McConaughey neve sokáig egyet jelentett a bugyuta vígjátékok szexi kabalafiguráival, míg nem kezdett 2011 körül okosabban filmeket választani. Olyan filmek után, mint Az igazság ára, a Gyilkos Joe vagy a Mud, és persze a True Detective tévésorozat, teljesen megváltozott a megítélése, 2014-ben első jelöléséért meg is kapta a díjat a Mielőtt meghaltam című filmjéért. Hasonló, semmiből jött, de megérdemelt díjazás volt Reese Witherspoon-é 2006-ban A nyughatatlanért, vagy Sandra Bullock-é 2010-ben A szív bajnokai-ért – azóta mindketten még egy jelölést kiérdemeltek.

  1. Meryl Streep

19 jelölése és 3 Oscar-díja elképesztő teljesítmény, bár a díjak számát tekintve Katharine Hepburn még vezet eggyel, a jelölések számával Streep abszolút rekorder. Több már, mint egyszerű Oscar-kedvenc, külön kategória. Díjait a Sophie választásáért, a Kramer kontra Kramer-ért és A vaslady-ért kapta, nominációit pedig az utóbbi időben szinte mindenért, amiben feltűnt. A bugyuta ugrálós-éneklős Vadregény-ben lényegében nem csinált mást, mint maszkban bohóckodott, de ezzel is jelölést érdemelt. Más csak komolyabb filmekkel, Oscar-favoritokkal érdemelhet nominációt, neki elég, ha valóban remekül játszik: például a Julie és Julia – Két nő, egy recept-ben, vagy Az ördög Pradát visel-ben.

streep.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fejmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr778318074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pacagánycsök 2016.01.27. 12:40:20

második hozzászólás és még senki sem említette a tudjukkik jelölését a tudjukmilyen témájú filmekben?

AdamTaylor 2016.01.27. 12:48:05

@pacagánycsök: Egészen büszke vagyok, maradjon is ez így

excopp 2016.01.27. 13:00:12

- és Leo esetében az Egy kosaras naplója? Ez nem ér?

pacagánycsök 2016.01.27. 13:03:27

di Caprioval egy baj van, ezért is nem kapott talán Oscart eddig: egyforma feje van minden filmben. Ha ránézek bármely karakterének a fejére, kicsi képzelőerővel simán belelátom bármelyik korábbi filmjének karaktereit. A Gilbert Grape kivétel, Oscar azért a szerepért mehetett volna tényleg. Sajnos ez nem olyasmi amin könnyű változtatni jó színész munkával, olyan a feje és kész.
Ellenpélda: Gary Oldman pl.

Tájfájter 2016.01.27. 13:25:24

"di Caprioval egy baj van, ezért is nem kapott talán Oscart eddig: egyforma feje van minden filmben."

Ezért fura számomra az Oscar, mert bizonyos szinészeket azután díjaznak, hogy egy másik filmjéhez képest mennyire "változott meg" , mi mást tud még eljátszani.
Mert ilyenkor felmerül a kérdés, hogy most az aktuális filmbeli teljesítményért kapta a díjat, vagy mind két filmbeli alakitásáért. Ha utóbbi, akkor miért a filmhez kötik a jelölést, miért nincs egy filmfüggetlen éves dij, hogy a legnagyobb átváltozó, legnagyobb visszatérő (sok év után hoz valami nagy figurát) stb.

Például Jennifer Lawrence nem volt annyira jó a Napos oldalban, hogy Oscart kapjon, de a Hallgatás Törvénye után már volt egy kontraszt, ami meghozta neki a sikert (plusz az Éhezők viadala népszerűség )

nyílméregbéka 2016.01.27. 21:04:38

"di Caprioval egy baj van, ezért is nem kapott talán Oscart eddig: egyforma feje van minden filmben."

Igen, igen! Torkánál ragadta meg a kérdést, Pelikán elvtárs!
Én mondjuk jobban szeretem, ha egy színész kb. minden filmjében más, és szépen átváltozik; de Leónak ez az arc megy nagyon, és az ilyen szerepekért kell(ene) díjazni. Pl. a Szabadság útjaiban, A nagy Gatsbyben és főleg a Wall Street Farkasában rohadt jó volt. Ez a mostani, erdőben szakállasan sebesülten vonszolódunk-alakítása valahogy ... háát, nem mondanám, hogy hiteltelen, de nagyon hozzá nem illő volt. Nem voltam képes beleélni magam.
A WSF! Az igen!! Például.

agarik 2016.01.27. 21:18:16

+1) Aktuális blockbuster. Mindegy mi, ha sokat költöttek rá mindegy milyen pocsék, nyer. Lásd Titanic, Avatar stb.
Alkategória: "Úgyis csak jövőre mutatják be". Kidobják a filmet december végén, és bár ebből következően a kutya se látta, mégis 2-3 oscart hazavisz, reklámcélzattal.

+2) Holokausztipar. Mindegy milyen szar, mindegy mennyire nem érdekel senkit, mindegy mennyire csak azért van hogy generálja a rasszizmust - ha leforgattad, garantált oscar.

padlogaz 2016.01.27. 22:55:41

@pacagánycsök:
Hat, a fene tudja: szerintem meg pont azert jo, mert kulonbozo karaktereket is tok hitelesen el tud jatszani. Nekem a titanic, a blood diamond vagy a wall street farkasa capriojarol pont nem ugyanaz jut az eszembe, de tiszta sor, hogy ez teljesen szubjektiv.

Mészáros Laci 2016.01.28. 08:15:01

Meg aztán van az Akadémiának egy hullámzó ízlése is.

Az utóbbi időben például a vézna, metroszexuális férfiak szoktak díjat kapni, a diCaprio félék nem annyira.

Mészáros Laci 2016.01.28. 08:19:11

@padlogaz:

"kulonbozo karaktereket is tok hitelesen el tud jatszani."

A korábbi hozzászólókkal értek egyet: Leo szerintem (Jack Nicholsonhoz hasonlóan) minden filmjében önmagát adja: individualista, nem is magabiztos, önhitt, egocentrikus, antiszociális, néha egészen szélsőséges mértékben (pszichopata) karaktert játszik. Eklatáns példa (az egyébként elég szar) Djangoban alakított Calvin Candie.

ungabunga 2016.01.28. 09:05:36

Azért ne felejtsük el soha, hogy az Oscarról olyan emberek szavaznak, akik nem csak a vászonról ismerik a filmkészítőket. Nagyon sokat számít az is, hogy valaki a való életben jófej vagy egy ellenszenves köcsög. Abban, hogy DiCaprio még nem kapott díjat, vastagon benne van a vásznon kívüli személyisége, és Meryl Streep "bármit csinál jelölt lesz"-ségében is az a kulcs, hogy mindenki szereti.

AdamTaylor 2016.01.28. 10:01:03

@agarik: Ha van egy pénztáraknál sikeres film, amit a kritikusok is imádnak - ezért a forgalmazó is lát benne fantáziát, akkor igen, simán lehet Oscar-jelölt. Ez az Oscarnak jó a nézettség miatt, és egyébként nem is értem mi ezzel a baj, attól egy film lehet jó, hogy kurva sok pénzt keres. Lsd Mad Max. A jövőre mutatják be-dolgot nem igazán értem, az egy dolog hogy itthon te mikor látod, de érthetően ez az Akadémiát nem igazán érdekli. USA-ban lehet trükközni a bemutatóval, vászonszámmal, bemutatják egy fesztiválon, utána néhány moziban hogy jelölthető legyen, a jó hire megelőzi, szépen felstrófolják az érdeklődést, és fokozatosan emelik a vászonszámot.
A 2-es pontba nem is megyek bele, rengeteg holokausztfilm készül, ennek a töredékét jelölik. AZ megint egy másik dolog hogy hozzád már lehet hogy cask ilyen szűrővel jutnak el a filmek - Oscarra jelölték, hallasz róla, ja, hogy amúgy holokauszt?

@ungabunga: több mint 6 ezer tagja van az Akaémiánmak, jó része idős, már nem is aktív filmes. Nyilván egy DiCapriot rengetegen ismernek és ő is csomó emberrel parolázott, de nem hiszem hogy akár a szavazó tagok negyedével valaha is találkozott volna. Persze, a hire megelőzi, és ez lehet hátrány a szavazásnál. Mint a legendák szerint Mickey Rourke esetében.
süti beállítások módosítása