Fejműves blog

Ezek Hollywood kedvenc filmes idézetei

2016. március 10. - AdamTaylor

A Hollywood Reporter nagyszabású felmérést végzett, amiből egy hasonló nagyszabású cikket kerekített. 1600 hollywoodi arcot kérdeztek meg, rendezőket, színészeket, producereket, ügynököket, és még írókat is. Mármint "rendes" regényírókat, mint például Salman Rushide, aki egy King Kong idézetet választott - hogy ő véletlen járt-e pont Hollywoodban, vagy immár ő is a rendszer része-e, az rejtély.

Az első tíz helyezettet vettem át a cikkből - ezekből jól látszik, hogy Hollywood még mindig odáig van egyrészt magától, másrészt a saját aranykorától. A Casablanca meg tényleg halhatatlan és felejthetetlen. Szóval főleg klasszikusok nem is mindig leghíresebb idézetei nyertek, de hát ez egy ilyen lista.

 

10. A Klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról.

Harcosok klubja, 1999

Fincher filmje bemutatójakor nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de aztán DVD-n és VHS-en kultklasszikussá vált. Mégis meglepő, hogy egy idézete bekerült a top 10-be; a film inkább a fiatalabb korosztály körében népszerű, Hollywoodban pedig nem ők vannak többségben.

 

9. Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

Óz, a csodák csodája, 1939

Itthon is népszerű az 5 rendezőhöz is köthető musical, de innen el sem tudjuk képzelni, micsoda szeretet és megbecsülés övezi Amerikában a filmet, ami egybeforrt magával Hollywooddal. 

 

8. Te hozzám beszélsz?

Taxisofőr, 1976

Scorsese klasszikusának leghíresebb szövegét De Niro maga improvizálta.

 

7. A világ összes városának összes kocsmája közül miért pont ebbe kellett bejönnie?

Casablanca, 1942

Legendák keringenek a film soha véget nem érő forgatásáról, a helyben íródó forgatókönyvről és egyéb nehézségekről - a Casablanca valahogy mégis leforgott, Oscarokat nyert, és ha lenne szavazás, ami nem a legjobb, hanem a legszeretettebb filmeket gyűjtené össze, azon biztos hogy a Casablanca és az Óz versenyezne egymással. Az eredeti 100-as listába 5 idézet is bekerült a filmből.

 

6. Az én ajánlatomat nem fogja visszautasítani.

A keresztapa, 1972

Tipikusan egy olyan idézet, ami magyarul nem túl erős, de az angol megfelelőjétől valószínűleg mindenkit kiráz a hideg. Valamilyen változatban a trilógia mindhárom filmjében szerepel is.

 

5. Totó, azt hiszem, már nem Kansasben vagyunk.

Óz, a csodák csodája, 1939

Ismét egy idézet az Ózból, ami annyira népszerű és közszájon forog, hogy a mai napig városi legendák keringenek róla. Az egyik ilyen, hogy forgatás közben egy törpe statiszta felakasztotta magát, ez pedig egy filmbe bekerült jelenetben is látható. A mendemondát megcáfolták már párszor, bebizonyítva hogy csak egy madár látható a háttérben, de mint tudjuk, az összeesküvés-elméletek kiirthatatlanok

 

4. Az erő legyen veled.

Star Wars, 1977

A Star Warsot övező őrületről pár hónapja azok is meggyőződhettek, akik nem éltek még az eredeti film bemutatójakor - hozzám is csak VHS-en jutott el Lucas klasszikusa. Talán minden idők leghíresebb idézete, pólók, bögrék sorát, és még egy vallást is megihletett.

 

3. Nagyobb hajóra lesz szükség!

Cápa, 1975

Az idézet már a film forgatásakor inside joke lett - ezt mondogatták, ha bármi baj történt, vagy közbejött valami; ezt hajtogatták, ha késett az ebéd, vagy a hullámok megmozgatták a kamerát. A szállóigét Scheider maga improvizálta - őt és a filmet akár a nemrég elhunyt, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos is fényképezhette volna, de hülyeségnek tartotta a film történetét, ezért nem vállalta el a munkát. Mindenesetre bemutatója után minden idők legsikeresebb filmjévé vált - épp A keresztapát letaszítva - és megalapozta a mai blockbusterek működési mechanizmusát

 

2. Fel a fejjel kölyök!

Casablanca, 1942

Létezik egy magyar szinkron, amiben a fenti sor így hangzk: "Fel a fejjel gyerekem!" - hát, az eredeti "Here's looking at you kid" mindenképpen jobban hangzik. A top 10-ben ez már a második Casabalanca-idézet, de ezen nincs is mit csidálkozni; az Amerikai Filmintézet topp 100-as idézetlistájára például 6 frázis is felkerült a filmből. A 80-as években egyébként eredeti címén (Everybody Comes to Rick's) több nagyobb stúdióba elküldték a film forgatókönyvét. Néhányan felismerték  aminden idők legismertebb filmes idézeteit tartalmazó forgatókönyvet, jó páran viszont nem. Közülük volt aki panaszkodott, miszerint ebből a könyvből nem lehet normális filmet csinálni; mások túl öregnek tartották; volt aki szerint túl sok benne a dialógus, míg más úgy nyilatkozott, hogy nincs benne elég szex.

 

1. Az igazat megvallva, drágám, köpök rá!

Elfújta a szél, 1939

Az eredeti sor ("Frankly, my dear, I don't give a damn!") a damn szó miatt problémás volt, a producerek 22 változattal jöttek elő a helyettesítésére, hogy a cenzorok ne tudjanak bele kötni. Végül valahogy csak átcsusszant a sor, a film pedig minden idők talán legsikeresebbje lett; az iflációt is számítva világbevételt tekintve ma is ez minde idők legtöbb bevételét hozó filmje.

 

A Hollywood reporter nemekre is lebontotta a top 10-et. Ebből kiderül, hogy a nők első 10 helyezette elég nagy egyezést mutat az összesítettel. Még a Harcosok klubja is befért náluk, a 9. helyre viszont A herceg menyasszonya halhatatlan sora került ("Inigo Montoya vagyok, megölted az apámat, készülj a halálra."), a 10. helyen pedig a Harry és Sally hamisorgazmus jelenetét megkoronázó beszólás került ("Azt kérem amit ő evett.") - ez a jelenet ott van minden idők legviccesebbjei között is.

A férfiak top 10-ébe olyan klasszikusok is befértek, mint a Star Wars második legtöbbet idézet mondata ("Én vagyok az apád."), Schwarzi névjegyévé váló mondata a Terminátorból ("Visszatérek."), vagy A sötét lovag Jokerének kedvenc mondata, ami a remek Stohl-szinkron ellenére borzalmasan hangzik magyarul ("Mi a baj, fapofa?"), úgyhogy álljon itt eredetiben: "Why so serious?"

 

A listán, ahogy írtam, és látszódik is, főleg a klasszikusabb filmek szerepelnek. Ez a top 100-ra is igaz, de mellettük azért felfért rá néhány idézet a 2000-es évek utánról is. 

Ha most elengedi a lányomat, azonnal vége lesz az egésznek. Nem keresem magát. Nem üldözöm magát. De ha mégsem... Keresni fogom. És meg is találom. És akkor megölöm.

Elrabolva, 2008

A 96. helyre fért oda a film, amely Liam Neeson-ből egy csapásra akciósztárt faragott. Nálunk talán pont a fenti monológ első felét idézik többen ("Nem tudom, hogy ki maga. Nem tudom mit akar. De ha váltságdíjat akar, sajnos nincs sok pénzem. De elmondom, mim van... van jópár különleges gyakorlati tapasztalatom amiket az igen hosszú karrierem során tovább fejlesztettem. Amikkel valódi rémálommá tettem az olyan emberek életét, mint maga.")

 

Maximus Decimus Meridius vagyok! Az északi seregek parancsnoka, a Félix légiók hadvezére, Marcus Aurelius hű szolgája mindhalálig. Egy meggyilkolt fiú apja, egy meggyilkolt asszony férje, és bosszút állok értük. Míg élek, vagy azután!

Gladiátor, 2000

Jó néhány baki és történelmi tévedés van a filmben, ami sikerével és Oscarjával kosztümös kalandfilmek sorát zúdította ránk. Ridley Scott remek filmjében Russell Crowe is remekel, az ő szájából elhangzó fenti mondat a 94. a listán.

 

Elszívom az italodat!

Vérző olaj, 2007

Daniel Day-Lewis borzongató szavai a film végén eredetileg egy új-mexikói szenátor beszédéből származik, amit egy 1924-es olajbotrány kapcsán a kongresszusban adott elő. Angolul 'I drink your milkshake"-ként szerepel az idézet; a rendező Paul Thomas Anderson pedig egyszerűen beleszeretett a milkshake szóba, amiből a magyar változtban semmi sem maradt. 

 

Hazaértünk Chewie!

Star Wars: Az ébredő erő

A filmet beharangozó marketingkampány egyik csúcspontja volt az első előzetes, melyben feltűnik Han és Chewie is, és elhangzik a fenti szöveg. Még csak pár hónapja futott mozikban a film, de az idézet máris szállóigévé vált, a listán 89.-ként szerepel.

 

Az új fogyókúrám nagyon hatásos. Nem eszem semmit. Ha az ájulás környékez, bekapok egy falat sajtot. Még egy hányós vírus és megleszek.

Az ördög Pradát visel, 2006

86. helyre került az idézet - Az ördög Pradát visel című filmre gondolva legtöbbünknek inkább Meryl Streep ugrik be, esetleg Anne Hathaway. Streepnek ez a szerep is Oscar-jelölést hozott, Hathaway pedig azóta A nyomorultak mellékszerepéért kapott Oscart. A fenti idézet mégsem tőlük, hanem Emily Blunt-tól származik, aki ebből a mellékszerepből nőtte ki magát A-kategórás, blockbusterekben is főszereplő sztárig, na meg az erős női karakterek első számú megformálójáig.

 

Nem túl akarom élni. Én élni akarok!

12 év rabszolgaság, 2013

Steve McQueen rendező egy ideje már fontolgatta, hogy filmet készít a feketék megpróbáltatásairól és arról az időszakról, amikor sokan közülük rabszolgasorsban éltek - de csak küszködött a forgatókönyvvel. Egészen addig, amíg felesége meg nem mutatta neki Solomon Northup önéletrajzi könyvét. McQueen először megdöbbent, hogy még csak nem is hallott a könyvről, aztán hamar elhatározta, filmet készít belőle. A 12 év rabszolgaság  3 Oscart nyert, köztük a Legjobb film díját is - első filmként, amit fekete rendező és producer alkotott, és szintén elsőként, amit fekete forgatókönyvíró írt.

 

Bár el tudnálak hagyni!

Túl a barátságon, 2005

A film a forgatókönyvírója szerint egyértelműen része lett a popkultúrának. Legtöbben, jellemzően akik nem is látták, "az a meleg cowboyos film"-ként hivatkoznak rá - nem tudni, erre gondolt-e a forgatókönyvíró, mikor azt nyilatkozta, be van állítva a Google Alert a filmre, ami azt jelzi, hogy hiába 10 éve mutatták be, nem volt olyan nap, hogy ne kerestek volna rá valamilyen formában.

 

Drágaságom!

A Gyűrűk Ura: A Két Torony

Ha van szállóigévé vált és mindeki által ismert filmes idézet az elmúlt néhány évtizedből, hát a fenti Gollam-örökbecsű mindeképpen az.

 

Argo, fuck yourself!

Az Argo-akció, 2012

Legalább egy rakásszor elhangzanak a fenti szavak; angolul annyival jobban hangzik mindez, hogy nem is bajlódtam azzal, hogy kikeressem a magyar változatot. A listát hollywoodi arcok állították össze, Az Argo-akció meg épp róluk szól, így hiába viszonylag friss film, nem meglepő a 67. helye.

 

Kedves vagy. Okos vagy. És fontos vagy.

A segítség, 2011

Kritikai és közönségsikert is aratott a film 2011-ben, ami egészen az Oscarig vetítette. Mondanivalóját tekintve veretes, tálalásában megható, vicces, bájos, mégis drámai - igazi kis érzelemkavalkád.

 

Csak ússz tovább!

Némó nyomában, 2003

Az egyik rendező, Andrew Stanton egy több mint egy óra hosszú prezentációban tárta a film ötletét a Pixar-vezér John Lasseter elé, amely során tervezett képeket használt fel a filmből, karakterek hangjat utánozta, szóval mindent bevetett. A végén Stanton fáradtan és kimerülten érdeklődött, hogy tetszett Lasseter-nek az ötlet; utóbbi csak annyit mondott: már a "hal"-nál megfogtál ('You had me at 'fish'") - ez utalás a Jerry Maguire egyik leghíresebb idézetére ("You had me at hello"); ami a listán egyébként 25. A fenti, Némó nyomában-idézet pedig a 48.

 

Ha a legviccesebb filmes idézetek, avagy a legjobb filmes viccek érdekelnek, azt ebben a cikkben szedtem össze.
Ha pedig arra vagy kíváncsi, mi, magyarok min nevetünk a leginkább, idézetekkel megspékelve itt találhatod meg.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr888459450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása