Fejműves blog

Ők hivatalosan Amerika kedvenc színészei

2016. január 30. - AdamTaylor

Többek között az Entertainment Weekly adta közzé a Harris Poll jelentését, miszerint megvan, kik Amerika kedvenc színészei és színésznői idén.
Mi, itt Magyarországon nemcsak a filmeket, de a pletykákat, cikkeket és jelentéseket is legtöbbször csak sokszorosan megszűrten és válogatott formában kapjuk meg – de még így sem lephet meg senkit a végeredmény. A győztes ugyanis Tom Hanks lett, akit, legyünk őszinték, tényleg egyszerűen nincs miért utálni. Nemcsak remek színész, de igazi jófej hollywoodi arcnak is tűnik, aki instagrammján naplót vezet a mindenfelé talált páratlan kesztyűkről, és Magyarországról is tök jó véleménye volt, mikor itt járt. Blockbusterekben és kisebb filmekben is láthattuk számtalanszor, akció- és kalandsztárként ugyanúgy megállja a helyét mint komikusként és drámai színészként.

A Harris poll alább olvasható listája egy teljesen sztenderd felmérés eredményeként jött ki, amit 2014 December 9 és 14 között végeztek el 2252 felnőtt résztvevő segítségével. A résztvevőket mindenféle demográfiai arányszámok segítségével súlyozták is – akit érdekel a metodológia, vagy további táblázatokat böngészne ehhez kapcsolódóan, az ITT megteheti. Most pedig következzen Amerika 10 legkedveltebb színésze és színésznője.

 

tom-hanks----1040cs013013.jpg

 

  1. Tom Hanks

Mostanában mint a Kémek hídja főszereplőjeként találkozhattunk vele, és ez úgy néz ki, elég is volt, hogy a tavalyi 5. helyéről az elsőre ugorjon. Korábban már 4-szer választották a legkedveltebb színésznek (2002; 2004; 2005; 2013), teljesen érthető módon. Ő az, aki már fiatal kora óta folyamatosan ott van az A-listás sztárok között. Komikusként kezdte, már ilyen formában is Oscarra jelölték (Segítség, felnőttem!), majd jöttek a komoly szerepek, és az Oscar díjak: a Philadelphiáért és a Forrest Gump-ért, ráadásul egymás után, zsinórban; ugyanezt rajta kívül még 3 színész mondhatja el magáról (Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Jason Robards).
Rendezőként is bemutatkozott már, a Nyomul a banda minden idők egyik legjobb és legszórakoztatóbb kis bandából-szenzáció-típusú zenés filmje. Legendás figurák kapcsolódnak hozzá, szinkronszínészként is a legnagyobbak között van (Toy Story-sorozat), ráadásul pár felejthető film után ismét csúcsformában van: 2 éve a Phillips kapitány és a Banks úr megmentése című filmekben nyújtott játéka is ott volt az év legjobb alakításai között, tavaly a Kémek hídjában ismét bizonyított, idén pedig 4 filmet is várhatunk tőle.
Mindez persze nem lenne elég, kell még, hogy a vásznon kívül is vicces és közvetlen legyen. Nézzétek meg az alábbi talkshow-részletet, kedvencem 7:40-től, amikor arról beszél, hogyan reagálnak a rajongók, ha meglátják az utcán. Hát nem ő a legjobb fej Hollywoodban?

 

  1. Johnny Depp

Tavalyi 4. helyről ugrott a dobogó második fokára, egyébként 2003-tól folyamatosan a top 10-ben van – persze, hiszen akkor mutatták be A Karib Tenger Kalózait. A szerep Oscar-jelölést, popkulturális felhajtást és még szélesebb körű ismertséget hozott, mint előtte mondjuk az Az Álmosvölgy legendája, az Ollókezű Edward vagy a Gilbert Grape. Azóta kissé beleragadt ebbe a fajta őrült metroszexuális különc-szerepbe; épp tavaly volt egy jobban sikerült kitörés a kalitkából a Fekete mise főszereplőjeként. A remélt Oscar-jelölés nem jött össze vele, de úgy néz ki, ez nem is kell ahhoz, hogy az emberek megőrüljenek érte. Stílusos, jópofa, és ha jobban megválogatja szerepeit, még nagyobb színész is lehet.

ewan-depp-mortdecai-22jan15-09.jpg

  1. Denzel Washington

Tavaly övé volt az első hely, de mivel nem jött ki új filmmel 2015-ben, visszaesett a dobogó legalsó fokára. 6-szor jelölték Oscar-díjra, legutóbb 2013-ban a Kényszerleszállásért, nyerni pedig kétszer nyert, Az ötvennegyedik hadtestért és a Kiképzésért. Igazi, köztiszteletben álló példakép Hollywood-ban, és nem csak a fekete lakosság körében. Nemrég Cecil B. DeMille Award-ot vehetett át a Golden Globe-on, amit hozzá illő módon, tisztes méltósággal vett át – mi pedig ámulhattunk a legendás szerepeit bemutató klipp láttán. Manapság inkább közepes akciófilmekben parádézik mint keményfiú, de nekem mindig olyan zseniális alakításokkal jut az eszembe, mint például a Hurrikán című filmben.

  1. John Wayne

„The Duke”, azaz „A Herceg” 1976-ban járt utoljára a filmvásznon – ekkor mutatták be utolsó, A mesterlövész című filmjét; 1979-ben 72 évesen hunyt el. Mégis, John Wayne egyedüliként immár két évtizede kirobbanthatatlan Amerika 10 kedvenc színészének listájáról. Neve egyet jelent a westernnel, nemcsak filmszínész, hanem ikonikus hős is, fogalom – nemcsak a tengerentúlon. Oscart A félszemű seriffért kapott, de hasonlóan zseniális Az üldözőkben is; meg még egy tucat westernfilmben.

  1. Harrison Ford

A legújabb Star Wars kapcsán tele volt vele az internet – de talán Han Solo túl későn jött ahhoz, hogy átvegye a vezetést ezen a listán. Solo-hoz hasonló legendás figurája Indiana Jones, vagy a Szárnyas fejvadász Rick Deckard-ja, emlékezetes volt még A szökevény-ben, vagy Az elnök különgépében. Oscarra egyszer jelölték, A kis szemtanú-ért; ő egyébként inkább ikonikus hollywood-i hős megannyi emlékezetes figurával, mint díjakat gyűjtögető karakterszínész vagy method actor. Jó néhány vígjátékban is láthattuk már, a legjobbak azok, amelyekben cinikus-ironikus, vagy épp kibírhatatlanul házsártos, megkeseredett embert játszik (Hat nap, hét éjszaka, Ébredj velünk)

harrison-ford.jpg

  1. Sandra Bullock

Hanks-hez hasonló, mindig jókedvű és jófej hollywood-i arc, aki évről évre gyönyörűbb. Itt említettem meg, hogyan és miként nyert Oscart még 2010-ben A szív bajnokaiért, mint régóta ismert színésznő. Azóta volt már főszereplő a Gravitációban is, újabb nominációt kiérdemelve. Legutóbb a Minyonok egyik szinkronhangjaként, illetve az Our Brand is Crisis főszereplőjeként tűnt fel, de a lista szempontjából valószínűleg ez tökmindegy – ha évekig nem látnánk filmben, akkor is Amerika egyik legtüneményesebb színésznője maradna.

  1. Jennifer Lawrence

Róla szintén szót ejtettem nemrégiben – igazi sikertörténet az övé: miután 2010-ben bemutatták a Winter’s Bone – A hallgatás törvényét, őt pedig Oscarra jelölték, meredeken felfelé ível a pályája. A díjat 2013-ban meg is kapta a Napos oldalért, azóta különc személyiségével, szomszédcsaj-jellegű interjúival, a női egyenjogúságért indított megszólalásaival szerepel a legtöbbet – na meg minden, Ki a világ legjobb/legszebb/legkedvesebb/legjobb fej színésznője listán is állandó résztvevő, igaz közönségkedvenc. Mostanában az Éhezők viadala francishe záróakkordjaiban láthattuk, illetve a Joy-ban. Utóbbiért Oscarra is jelölték, a Golden Globe-ot pedig meg is kapta – íme, egy backstage-interjúban hogyan csesz le egy kérdező riportert, mert az a telefonját bújja.

  1. Clint Eastwood

Ha van John Wayne-nek ma is alkotó örököse, az Clint Eastwood. Westernhősként vált ismertté, de rendezőként legalább akkora nevet és respektet szerzett magának. Előbbi szerepének stílusosan a Nincs bocsánat-tal mondott búcsút, amivel rommá nyerte magát, majd olyan filmek következtek, mint a Titokzatos folyó, A millió dolláros bébi vagy az Amerikai mesterlövész.
Erre a listára mégsem rendezőként, hanem színészként került – ebben a formájában ma már kevésbé aktív, de az emberek nem felejtik el őt. Legutóbb 2012-ben, Az utolsó csavar főszerepében láthattuk, ettől sokkal emlékezetesebb viszont saját filmje, a Gran Torino – igaz, annak már majdnem 8 éve.

  1. Brad Pitt

Jelen korunk talán legnagyobb sztárja, aki úgy tudott valóban zseniális színész maradni, hogy gyakran már inkább a feleségével együtt kerül címoldalra; Brangelinaként többet találkozhatunk vele, mint színészként. Pedig még mindig a legjobbak közé tartozik, csak úgy néz ki, a megítélése ma már nem egyértelmű– ennek szólhat a 9. hely. A tengernél című filmet a felesége, Angelina Jolie rendezte, ő pedig elviselhetővé tette; A nagy dobás-ban háttérbe vonulva csak epizódszerepet töltött be. Előtte Haragban, A jogászban, a 12 év rabszolgaságban is láthattuk, utóbbiért produceri minőségben Oscart is kapott. Ez mindmáig az egyetlen Oscarja, habár színészként már 3-szor jelölték. A már említett A nagy dobás-ban egyébként nemcsak játszik, de producere is a filmnek, így könnyen lehet hogy pár hét múlva úgy lesz kétszeres Oscar-nyertes, hogy egyiket sem színészként kapta.

  1. Julia Roberts

Sandra Bullock-hoz hasonló, széles mosolyú, széles körben ismert színésznő; hasonlóan vígjátékok főszereplőjeként vált ismertté, míg be nem bizonyította, hogy a drámai szerepek is jól állnak neki; az Erin Brokovich – Zűrös természet-ért 2001-ben nyert Oscar, 2014-ben pedig Meryl Streep-et is lejátszotta a vászonról az Augusztus Oklahomában című filmben, kapott is érte egy jelölést. Azóta feltűnt egy tévéfilmben (Igaz szívvel) és az Oscar-díjas Szemekbe zárt titok nem túl jó visszhangú amerikai remake-jében. Helye a listán tehát inkább az évek alatt kiérdemelt hírnévnek mint filmjeinek szól.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fejmuves.blog.hu/api/trackback/id/tr998335816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress 2016.01.31. 17:38:20

Jó a poszt! Bennünket bojkottál az Index, de nem adjuk fel könnyen! Új posztunk:
filmtress.blog.hu/2016/01/31/a_kezdo_2015_habkonnyu_stilusos_vigjatek

Blogger Betti · http://bettiangyalai.blog.hu/ 2016.01.31. 18:25:07

johnny depp? megértem, hogy sokan szeretik, de kaphatna végre valami jó filmben is szerepet, mert szerencsétlen csávó 2003 óta abból a kurvagagyi elmezakkant kalózból él
hol van már a régi jó gilbert grape, meg a ryan közlegény, meg a félelem és reszketés

bettiangyalai.blog.hu/2016/01/31/sofi_a_314

Kelly és a szexi dög 2016.01.31. 18:28:42

@Fortress: tényleg wazze, régen voltatok címlapon :(

agnesko 2016.01.31. 18:55:53

@Blogger Betti: Ugyanezt mondom én is. A '90-es években olyan zseniális filmekben szerepelt, hogy még, mióta meg tényleg széles körben ismert lett Jack Sparrow-ként, valahogy nem sikerül neki jó filmekben szerepet vállalnia. Hogy ez most amiatt van, hogy már mindegy, csak pénzt hozzon a szerep, vagy csak szerencsétlenség, nem tudom, de nagyon rég nem láttam tőle olyan alakítást, mint az Ollókezűben, a Benny & Joon-ban, vagy a Félelem és reszketésben. Burton is nagy kedvenc rendezőm volt régebben, de amit legutóbb együtt az Éjsötét árnyék(szék)-kel elkövettek, az bűn volt. Most jön majd az Alíz folytatása, de én nem nagyon bízom benne, az első sem fogott meg olyan nagyon. Jó volna, ha lassan 15 évnyi bohóckodás után visszatalálna Depp a régi önmagához.

Fortress 2016.01.31. 20:39:58

@Kelly és a szexi dög: Az elmúlt egy hónapban összesen egyszer tette kj a Fimtress posztját az Index! Valakinek nagyon szúrhatjuk a szemét, amiért most embargó alatt van a blogunk. ... De valahol ez is elismerés, hiszen ha szart se érnénk, nem vennék a fáradtságot, hogy elérjék az Indexnél, hogy mellőzzenek.

laci_52 2016.02.01. 12:58:15

A listából látszik, hogy az amerikaiak felejtenek, hiszen az egykori nagyok közük csak John Wayne van a listán. Pedig Humphrey Bogart, Henry Fonda, Richard Burton és még néhány egykori filmsztár inkább elfért volna a listán, mint némelyik, aki rajta van...
süti beállítások módosítása